Kulturális folyóirat és portál

Varad 10 cimlapA

2021. október 15 | Várad | Kultúra

Várad októberben is

Megjelent a Várad kulturális folyóirat októberi lapszáma. A tartalomból: Szórványközösségek ünnepsége – beszámoló a Fekete-Körös völgyi Magyar Napokról. Az információk lelőhelye – a Gheroghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár tájékoztatási részlegének tevékeységéről Fried Noémi Lujza beszélgetett dr. Luminiţa Moga részlegvezetővel. Szoboravatáson emlékeztek Varga Vilmosra – a színművész szülőfalujában, Hegyközkovácsiban leplezték le a Deák Árpád által megalkotott büsztöt; Tóth Hajnal összeállítása. Alkotás az alagsorban – a nagyváradi római katolikus püspöki palotában létrehozott új kulturális terekről Fried Noémi Lujza írt. Fényvágók debütálása – a nemrég megalakult Slash-Light Kulturális Művészeti Egyesületről Tóth Hajnal írt ismertető anyagot. Egymásba folyó évadok hordaléka – a Nagyváradi Állami Filharmónia évadkezdő terveiről Molnár Judit beszélgetett Nagy Kálmán hegedűművésszel, a zenekar koncertmesterével.

Az Irodalom rovatban versek találhatók Czilli Arankától és Márton Károlytól. A (Fény)képes krónikában egy Kolozs megyei juhásztanyán megörökített mozzanat található – Kerekes István fotóművész alkotása. A História rovatban megtalálható a Császári vizit Váradon harmadik része: I. Ferenc József látogatásának sajtóvisszhangjairól Farkas László készített összeállítást.

Tótiban fogtak először ecsetet – Dérer Ferenc portréinterjúja Vincze Evelynnel és Burca Írisszel. A Hegyközcsatári Kuruc Népünnepély eseményeiről D. Mészáros Elek tudósított. Tájak, házak, ízek a Berettyó mentén – a berettyóújfalui gasztrofesztiválról Kocsis Csaba számolt be. Tabudöntögető könyv bemutatója – Sikli László gondolatai a cölibátusról, D. Mészáros Elek beszámolója.

Játszva énekelünk vagy énekelve játszunk? – jegyzetében újabb ferdítésektől óv Molnár Judit. Folytatódik D. Mészáros Elek szocioriportja, a Munkavállalók. Barabás Zsuzsa a lap keresztrejtvényében V. Kucsár Ildikó újságíró, író egyik gondolatát idézi. Ezenkívül megtalálható a képes összeállítás a Fényes Elek-díjak kiosztásáról,valamint hír a megyei könyvtár kötetújdonságairól.

Az októberi Várad megvásárolható: Nagyváradon az újságosbódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti boltjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, illetve Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét.

 

 

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu