Kulturális folyóirat és portál

Ajanlo aug cimlap A

2021. augusztus 16 | Várad | Kultúra

Augusztusi Várad

Megjelent a Várad kulturális folyóirat augusztusi lapszáma. A tartalomból: Egész évben bővítik a könyvállományt – a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár felnőtt részlegét Fried Noémi Lujza és Máté Zsófia mutatja be. Egyházi kincsek gyűjteménye – a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyházművéseti kiállításáról Fried Noémi Lujza írt. Szénégetők a (Fény)képes krónikában  Kerekes István fotóművész története és fotográfiája található meg. Kékszakáll jazzasítve – Egymás múfajaiba kirándultunk – Sárik Péter jazz-zongoristával, zeneszerzővel Tóth Hajnal beszélgetett. A dobos minden műfajban otthon érzi magát – a berettyóújfalui Tóth Tamással, aki idén a Road zenekar tagja lett, Kocsis Csaba készített interjút. Befejező részéhez érkezett Tamás-Péter Réka „Hol a világ véget ér, nem ér véget a dal” című, Bródy János dalszövegeinek világával foglalkozó tanulmánya. Karcolásért körmöt – a Szigligeti Társulat A tigris című előadásáról Tóth Tündével, a produkció rendezőjével Tóth Hajnal beszélgetett. Révi fazekast javasolnak Élő Nemzeti Kincsnek – Hasas János munkásságáról Dérer Ferenc közölt cikket. Ady és Arany nyomában – a Collegium Varadinum és a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezetének középsiskolás diákok számára meghirdetett örökségvédelmi és kulturális projektjéről, az irodalmi séták céljáról Fried Noémi Lujza számolt be.

A História rovatban Császári vizit Váradon (1. rész) Farkas László írt I. Ferenc József 1890-es nagyváradi látogatásáról. Az Irodalom rovatban Tóth Ágnes Barna és zöld című novellája olvasható.

Folytatódik D. Mészáros Elek Munkavállalók című szocioriportja, ezúttal a Gyilkosság a hegyek között elnevezésű epizódot olvashatják az érdeklődők. Molnár Judittól két jegyzet is található a lapban: Kis kerek, rózsaszínű vagy hosszúkás, zöld című írásában furcsa gyószerszedési szokásokról elmélkedik, Párosan szép? című cikkében pedig újabb nyelvi ferdítésekről ír. Könyvtárosváltás új környezetben – a Székelyhídi Városi Könyvtár megújulásáról és új vezetőjéről, Guba-Kerekes Zsuzsáról D. Mészáros Elek írt.

Mindezen olvasnivalók mellett a rébuszkedvelők Barabás Zsuzsa keresztrejtvényében Gabriel García Márquez író egyik bölcs gondolatára lelhetnek rá. A Szatmárnémetiben tartandó XX. Partiumi Magyar Napokról is található tájékoztató.

Az augusztusi Várad megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti boltjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, illetve Margittán az RMDSZ székházánál lévő könyvüzletben.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu