Kulturális folyóirat és portál

Varad 09_021 ajanlo_cimlap

2021. szeptember 13 | Várad | Kultúra

Szeptemberi Várad

Megjelent a Várad kulturális folyóirat szeptemberi lapszáma. A tartalomból: Az első érmelléki színházat Szabó József Ódzsa rendezőről nevezték el. A székelyhídi avatóünnepségről D. Mészáros Elek számolt be. A Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár orvosi-tudományos részlegének működéséről Lilia Blaga és Bogdan Avram könyvtárosokkal beszélgetett Fried Noémi Lujza és Máté Zsófia. A nemrégiben elhunyt V. Szilágyi Istvántól utolsó jegyzetével búcsúzik a Várad szerkesztősége. Az általa jegyzett cikkeket, prózai írásokat lapunkban, illetve korábban a Biharországban is olvashatták az érdeklődők. Az alkotás örömmel jutalmaz – születésének hetvenedik, munkásságának ötvenedik évfordulója alkalmából Tóth István fotóművésszel (AFIAP), az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület vezetőjével Tóth Hajnal beszélgetett. A (Fény)képes krónikában Kerekes István fotóművész egyik fotográfiáját és történetét találjuk egy Hargita megyei pásztorfiúról. A nagyváradi kontratenor – Viktor József operaénekessel Fried Noémi Lujza készített interjút. Családi rege és egy boldog házasság – a berettyóújfalui Györgyfi házaspárral Kocsis Csaba beszélgetett a régi időkről.

Molnár Judittól két jegyzet is olvasható: Például a példaadás, illetve A lépcső alján más cérna járja.

Az Irodalom rovatban versek találhatók Tóth Ágnestől és Tar Károlytól, valamint Somló Ágnes Lobogó elmúlás című képzelt interjúja D. H. Lawrence-szel, a költővel. Véresen szórakoztató címmel Bozsódi-Nagy Orsolya írt filmkritikát James Gunn legújabb alkotásáról. A História rovatban Farkas László Császári vizit Váradon című cikksorozatának második része található. Folytatódik D. Mészáros Elek szocioriportja, a Munkavállalók. Erdőgazdálkodás magas szinten – Ferkő Jenő erdőmérnöknél Dérer Ferenc járt látogatóban. Egyre több a sikeres pénzügyi békéltetés – a Pénzügyi Békéltető Testület működéséről Fried Noémi Lujza írt. Barabás Zsuzsa a lap keresztrejtvényében Henry David Thoreau amerikai író, költő, publicista filozófus egyik gondolatát idézi.

A szeptemberi Várad megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti boltjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, illetve Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét.

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu