Kulturális folyóirat és portál

Varj juni ajanlo 1_cimlap

2021. június 15 | Várad | Kultúra

Júniusi Várad

Megjelent a Várad kulturális folyóirat júniusi lapszáma. A címlapon Domokos Bíborka plakátterve kovásznai művészek nagyváradi tárlatáról. A tartalomból: Meséket mondó színek, anyagok, kompozíciók címmel Tóth Hajnal beszámolóját olvashatják a kovásznai művészcsoport nagyváradi kiállításáról. A tárlat anyaga bepillantást nyújt a székelyföldi művészek érzelem- és gondolatvilágába. A Portré rovatban a magyarkéci születésű Sarkadi Ilonát ismerhetik meg az olvasók, aki, mint a címből is kiderül, önmaga és a mások örömére hímez, készít gyönyörű kézimunkákat. A könyvekben ott a világegyetem: Ligia Antonia Mirişannal, a Bihar Megyei Gheorghe Şincai Könyvtár menedzserével Fried Noémi Lujza készített interjút. Kerekes István fotóművész (Fény)képes krónika elnevezésű rovatában Farkasűző Mutu, a pásztorkutya történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Döntések és kihívások kereszttüzében: Meleg Vilmossal, a Nagyváradi Állami Filharmónia leköszönt igazgatójával Molnár Judit beszélgetett. „Hol a világ véget ér, nem ér véget a dal” – folytatódik Tamás-Péter Réka tanulmánysorozata Bródy János dalszövegeiről. Immár a harmadik részt közöltük, amelynek alcíme: „… minden változik, de a dal ugyanaz marad” (B. J.). A költészet iránya önmagunk kivetülése: Allen Ginsbergre emlékezünk (a művésznek június 3-án volt születésének 95. évfordulója) a Somló Ágnes műfordító, író, esszéista, nyugalmazott egyetemi oktató készítette interjúval. A beszélgetés 1980 novemberében készült Budapesten, az interjú még az év végén elhangzott a Magyar Rádióban, nyomtatásban viszont most először jelent meg, méghozzá nálunk, a Várad folyóiratban.

Az Irodalom rovatban Sztaskó Richardtól olvashatnak novellát, Tóth Ágnestől pedig verseket. „1940 decemberében a Nagyvárad című napilap egyik számában megjelent a hír, miszerint dr. Pácz Sándor főlevéltáros átadja dr. Soós István polgármesternek az 1919-es nagyváradi román hatalomátvétel hivatalos dokumentumait” – a História rovatban Történelmi okmány 1919-ből a nagyváradi hatalomátadásról címmel Farkas László írását olvashatják.

Valami készül Szalontán: a Társadalom rovatban a Nagyszalontai Szabad Művészek Páholyáról olvashatnak, a projektről Laczikó Csaba, azaz Mr. Siid nyilatkozott Fried Noémi Lujzának. Munkavállalók címmel folytatódik D. Mészáros Elek szocioriportja; a júniusi epizód alcíme: Gyilkosság a hegyek között (I.). A Biharország – Szomszédoló rovatban Haranghy Jenő színes üvegkompozíciói csodálhatók meg, a kulturális kincseket Kocsis Csaba méltatja írásában. Értékgyűjtő orvos hagyatékát gondozzák: az érmihályfalvi Dr. Andrássy Ernő Múzeumot Szilágyi Andrea muzeológus mutatja be, a beszélgetést Dérer Ferenc készítette. A Barabás Zsuzsa készítette keresztrejtvényben Platón görög filozófus egyik bölcs tanácsa található. A Körösvidéki Múzeum és a Nagyváradi Városi Múzeum összevonásáról Fried Noémi Lujza írt tájékoztatót. A Ferdítések rovatban Molnár Judit Széllel, széllel szemben című írása olvasható.

A júniusi Várad megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti boltjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, illetve Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu