Kulturális folyóirat és portál

konyves

2023. január 4 | Fried Noémi Lujza | Közérdekű

Újabb magyar nyelvű könyvek a tékában

Az elmúlt év végén újabb magyar nyelvű kötetekkel gazdagodott a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár. Kisebbek és nagyobbak is válogathatnak a könyvek között, ki-ki találhat kedvére való olvasnivalót 2023-ban is.

Recepteket találhatnak Ambrus Krisztina Enni vagy nem enni? – avagy 139 recept laktózérzékenyeknek puffadás, hasmenés, teltségérzet elkerülésére, valamint Angele Waltraud és Gabriele Gugetzer Marmelád – lekvárok, csatnik és más finomságok című könyveiben, filmekről szól Lichter Péter két kötete, az 52 kultfilm – a Szárnyas fejvadásztól a Feltörő színekig és az 52 hátborzongató film – a Psychótól a Fehér éjszakákig, Sarah Woods Bécs című könyvéből az osztrák fővárossal,. Christopher Somerville művéből pedig Írországgal ismerkedhetnek meg az olvasók. Fiorella Nicosia Gauguin című könyve a művészről szól, míg Carl-Johan Forssén Ehrlin Bátor Borka mindent megold (7 nap, 7 történet és néhány egyszerű módszer a konfliktusok és nehéz élethelyzetek kezelésére) című kötete a kisebbeknek segíthet. A Kovács Kiss Gyöngy szerkesztésében megjelent Szerelmek a magyar történelemben című kötet címe magáért beszél, akárcsak Jörg Baberowski Az erőszak terei könyvcíme.

Alább a kisebbeknek és nagyobbaknak szóló kötetekből, klasszikus és kortárs szerzőktől ajánlunk a teljesség igénye nélkül, ám ábécésorrendben, hogy megkönnyítsük az egyes írók keresését. A könyvtár polcaira került Jane Austen Catharine és más korai művek, Alessandro Baricco Emmaus, Melanie Benjamin Az aviátor felesége, Miriam Borgermans Annabell, az átokfajzat, Drew Daywalt és Oliver Jeffers A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak című könyve. Kikölcsönözhetővé vált François-Henri Désérable Egy bizonyos Piekielny úr, Karin Fossum Indiai feleség, a Grimm testvérek Az oroszlán és a béka – ismeretlen Grimm-mesék, Joanne Harris Az epertolvaj, William Hjortsberg Angyalszív, Nick Hornby A meztelen Juliet, illetve Olyan, mint te című regénye, Bohumil Hrabal klasszikusa, a Sörgyári capriccio, valamint Kazuo Ishiguro Napok romjai című munkája.

A borzongás kedvelőinek ajánljuk Stephen King egy kötetben megjelent két kisregényét, ezek az Emelkedés és A coloradói kölyök, és megérkezett Az írásról – értekezés a mesterségről című munkája is. Dean R. Koontz Kötődés, Maurice Leblanc Arsène Lupin bizalmas vallomásai, valamint Lőrincz L. László Manituk (Vigyázz ha fúj a szél!) című könyve is. Yann Martel Pi élete, George R. R. Martin Vesztes kéz, illetve Égi ászok, Robert Merle Majomábécé, Vladimir Nabokov Laura modellje, Jo Nesbø Bestiák, amelyek bár ne lennének – doktor Proktor szenzációs B.A.B.N.L. gyűjteménye és Lucía Puenzo A német doktor című regénye szintén megtalálható a tékában. Rejtő Jenő A nápolyi király és Tisztességes Anna című kötetei az Elveszettnek hitt művek című sorozat részei, és kikölcsönözhető vált J. K. Rowling Az élet dolgai – a kudarc mellékes haszna és a képzelet fontossága, Erich Segal Szerelmi történet című könyve mellett korábbi interjúalanyunk, Szabó Enikő Hogy a macska rúgja meg! – cicás népmesék az Óperenciás-tengeren túlról – macskaságok felnőtteknek, továbbá J. R. R. Tolkien Kullervo története és Boris Vian Tajtékos napok, Kurt Vonnegut Boldog születésnapot, Wanda June! című könyve is.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu