Kulturális folyóirat és portál

VAR_022 szept ajanlo cimlap

2022. szeptember 13 | Várad | Kultúra

Szeptemberi Várad

Megjelent a Várad kulturális folyóirat szeptemberi lapszáma. A tartalomból: Hölgyduett – Barbici Éva festményei, Mierluţiu Emília textíliái és kisplasztikái Az alkotás öröme című közös tárlaton a Tibor Ernő Galériában; a két alkotóval Tóth Hajnal beszélgetett. Töretlen tisztelet övezi a szabadságvágy mártírját – Rulikowski Kázmér síremlékét 152 éve avatták föl Nagyváradon; Farkas László írása. Rendhagyó tárlat készül a barokk palota kertjébe – Fried Noémi Lujza írása a Magic Garden projektről. Lírai lakoma – Czilli Aranka Késsel és villával című verseskötetéről Tóth Hajnal írt könyvajánlót. Akinek itt van a világ közepe – Kolozsvári István berettyóújfalui néprajzossal, muzeológussal, kulturális menedzserrel Kocsis Csaba készített interjút. Magyarán: világok találkozása – Claudino José Cleiton és Rojas Suero Rodorick latin-amerikai misszionárius kispapokkal Molnár Judit beszélgetett a magyar nyelvről. A kollégium – disztópikus társadalmi terrárium; Szombati-Gille Tamás filmkritikája. Derült égbolt alatt indul az új évad – Nagy Kálmánnal, a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertmesterével Molnár Judit interjúzott.

Az Irodalom rovatban Tóth Ágnes regényrészlete, Magyar Boglárka írása, Fábián Judit, Márton Tímea és Csávossy István György versei találhatók. Itatás – Kerekes István fotóművész fotográfiája és története a (Fény)képes krónikában. Az újraértelmező felforgató – John Cage életútjáról, művészetéről Tóth Gábor írt A hónap zeneszerzője rovatban.

Kulturális beruházások EU-s pénzből Váradon – Fried Noémi Lujza összeállítása. Illatszerkisüzem Székelyhídon – Dávid Gabriellával, aki maga tervezi és állítja elő termékeit, Dérer Ferenc beszélgetett. A mignon nem minyon – Francia–magyar és magyar–francia szótár a Tinta Könyvkiadótól, ajánló a Könyvespolc rovatban.

A címlapon Farkas László fotója, a hátlapon Régen és most címmel Farkas László összeállítása látható. Mindemellett található a lapban keresztrejtvény Barabás Zsuzsától (a helyes megfejtők között nyereményt sorsolunk ki).

A Várad folyóirat megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, továbbá Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben. Mindemellett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz tartozó kulturális intézetekben (például a Darvas-házban, a Teleki és Kossuth utcai zsinagógákban működő múzeumokban, a városháza tornyában) is kapható a lap.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét. További részletek és tudnivalók a varad.ro honlapon találhatók.

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu