Kulturális folyóirat és portál

VAR aug ajanlo_cimlap

2022. augusztus 9 | Várad | Kultúra

Augusztusi Várad

Megjelent a Várad kulturális folyóirat augusztusi lapszáma. A tartalomból: Modernisták festményei és grafikái a várban – Tóth Hajnal írt kedvcsinálót a szeptember végéig megtekinthető tárlatról. Írni a sorok között – Székedi Levente szociológiatörténeti könyvének bemutatójáról Fried Noémi Lujza tudósított. Cseke Sándor-relikviák a színészmúzeumban – az adományozó Cseke Péter színművésszel, színigazgatóval is beszélgetett Tóth Hajnal. Gasztrokaland ozások Cserna-Szabó András íróval a várbeli örömfőzésen – Fried Noémi Lujza beszámolója. Két összeillő ember Berettyóújfaluban – a Tamus István és dr. Molnár-Tamus Viktória művész házaspárral Kocsis Csaba beszélgetett.

Az Irodalom rovatban Tóth Ágnes novellája, valamint B. Mihály Csilla, Czilli Aranka, Csávossy István György, Ferencfi János és Müller Dezső versei találhatók. Barátság – Kerekes István fotóművész fotográfiája és története a (Fény)képes krónikában. A História rovatban: Adalékok az 1942-es jubileumi Szent László-év eseményeihez (2. rész) – Farkas László írása. Az első francia zeneszerzőnő Rómában – Lili Boulanger életútjáról, művészetéről Tóth Gábor írt A hónap zeneszerzője rovatban.

Néptánctalálkozó micskei módra – D. Mészáros Elek összefoglalója a partiumi hagyományőrzők találkozójáról. Elfelejtett mesterségek: a gombkészítő – Tamás Ágnes gombkötővel Dérer Ferenc beszélgetett. Sokoldalú felzárkóztató program Székelyhídon – hátrányos helyzetű gyermekek hagszeres oktatásáról írt D. Mészáros Elek. Középkori hangulat a nagyváradi várban – képriport a középkori fesztiválról.

A címlapon D. Mészáros Elek fotója, a hátlapon Régen és most címmel Farkas László összeállítása látható. Mindemellett található a lapban keresztrejtvény Barabás Zsuzsától (a helyes megfejtők között nyereményt sorsolunk ki).

A Várad folyóirat megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, továbbá Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben. Mindemellett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz tartozó kulturális intézetekben (például a Darvas-La Roche-házban, a Teleki és Kossuth utcai zsinagógákban működő múzeumokban, a városháza tornyában) is kapható a lap.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét. További részletek és tudnivalók a varad.ro honlapon találhatók.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu