Kulturális folyóirat és portál

varadi megnyito

2020. február 10 | Tóth Hajnal | Művészet

Sajtófotók üzenetei

Hangulatok, életérzések, megdöbbentő, elszomorító vagy éppenséggel megmosolyogtató helyzetek, jól elkapott pillanatok rögzülnek a sajtófotókon. Hajléktalanok és kóbor macskapajtások, szutykos ruhájú, ragyogó szemű gyermekek és fogyatékossággal élő büszke bajnokok, boldog Down-szindrómás táncosok, kerítésen bekukucskáló medve – megannyi életmese. Koldusok és tüntetők, sportolók és zenészek, szegénylegények és mindennapi hősök keresik a szabadság girbegurba ösvényeit. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) negyedik alkalommal hirdette meg a Brassaï sajtófotó pályázatot. A 2018-ban készült művekből válogatott anyagból elsőként Nagyváradon nyílt tárlat február 7-én.

A váradi várban lévő Vilidár István Galériában megtartott vernisszázson Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke közölte: a kiállítást a 8. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál keretében szervezték meg. Arról is szólt, miszerint fotóriporternek lenni nem könnyű, hiszen csöppet sem egyszerű meglesni és elkapni, megragadni a pillanatot. Felhívta a figyelmet a remek szociofotókra, portrékra, sport- és eseményképekre stb. Az eseményen Thurzó Sándor József brácsaművész muzsikált, Bartók- és Kodály-művek hangzottak el.

A negyedik Brassaï-pályázatra 353 fotó érkezett be. Ezekből válogattak ki 61 képet. A pályamunkákat értékelő bizottság tagja volt Tóth István, valamint Dorel Găină kolozsvári fotó- és képzőművész, egyetemi tanár, Dragoș Georgescu nagykárolyi fotográfus, Rácz Éva kolozsvári újságíró és a zsűri elnöke Szűcs László MÚRE-elnök.

A tárlatnyitón Szűcs László elmondta: mintegy húsz szerző küldött fényképeket Romániából, Magyarországról és Vajdaságból. Van olyan romániai fotós is, aki évek óta Olaszországban él, onnan küldi fotográfiáit. Megemlékezett a pályázat névadójáról, Brassaïról, azaz Halász Gyuláról, aki Brassóban született, és Franciaországban lett világhírű fotóművész. Említést tett arról is, hogy a sajtófotó mostoha helyzetben van manapság. Sok lap anyagi helyzete nem engedi meg, hogy külön fotóriportert alkalmazzon. Éppen ezért a pályázatra jelentkezettek közül sem mindenki főállású fotóriporter. Található az alkotók között újságíró, már nyugdíjas kolléga, egyetemi hallgató, továbbá világszerte elismert fotóművész, aki amúgy tanárként is tevékenykedik. Szűcs László hozzáfűzte: a jó fotós meg kell hogy találja azt a képi nyelvet, stílust, ami csak reá jellemző. A legjobbakról megmondható, ki melyik fotót készítette – anélkül is, hogy oda lenne írva a neve. A jó sajtófotósnak ugyancsak fontos ismérve az érzékenysége. Nem véletlen tehát a szociofotók népszerűsége, a kategórián belül pedig a mélyszegénység ábrázolása, nyomorban élő emberek bemutatása, emellett pedig a valamilyen testi vagy értelmi fogyatékossággal élő emberek megmutatása, az, hogy fogyatékosságuk ellenére is lehetnek sikeresek, boldogok. Sokféle üzenetet hordoznak e képek.

Várad csak az első helyszín, itt tíz napig látogatható a tárlat. A tervek szerint eljut majd a sajtófotó-kollekció Nagykárolyba, Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Csíkszeredába és Bukarestbe. A díjak, oklevelek ünnepélyes átadását a marosvásárhelyi és a csíkszeredai vernisszázsokon szeretnék megejteni. A vándorkiállítás anyaga a napokban egy igényes albumban is megjelenik.

 

Íme, a díjazottak lajstroma:

Brassaï-fődíj: Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy) a Cavallerizza című sorozatáért;

Hír, eseményfotó kategória: I. díj Veres Nándor (Csíkszereda) Kercsó, Hívatlan vendég, Búcsú című képeiért;

Fotóriport kategória: I. díj Barabás Ákos (Székelyudvarhely) Egy pillanatra a valóságtól című fotóriportjáért;

Portréfotó kategória: I. díj: Halmágyi Zsolt (Csíkszereda) Belecseppentem című képéért, Szebeni Csilla (Csíkszereda) Édes álom 2. című felvételéért;

Szociofotó, dokumentarista fotó kategória: I. díj Kerekes István (Mosonmagyaróvár/ Marosvásárhely) Simon és Cuci, Domi és Tibi, Gyuri és Alex című képeiért, Török János (Szeged) Kalános Zsoltika, valamint Antonia című fotóiért;

Sportfotó kategória: I. díj Ótos András (Újvidék) az En garde! sorozatért, Halmágyi Zsolt (Csíkszereda) Célegyenesben száguldva című képéért.

 

Szathmári Pap Károly Aranyérem: Kerekes István (Mosonmagyaróvár / Marosvásárhely) a Jöjj el, szabadság! című fotóriportért;

Szathmári Pap Károly Ezüstérem: Urbán Tibor (Budapest) A meccs heve című képért;

Szathmári Pap Károly Bronzérem: Szekeres Attila (Sepsiszentgyörgy) Könyvest című felvételéért.

 

A Várad folyóirat különdíjasa: Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy)

 

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület Szathmári Pap Károly plakettje:

Albert Levente (Sepsiszentgyörgy) Csíksomlyó 1. című fotójáért;

Martinek Imre (Torontálvásárhely) Duna Nap Torockón sorozatáért;

László Miklós (Kolozsvár) az Esély című sorozatáért;

Kocsis Csaba (Berettyóújfalu) A Hollóének Hungarica hegedűse a váradi várban című felvételéért;

Miska Brigitta (Sepsiszentgyörgy) Öntudat és Öröm című sportfotóiért.

 

Címlapfotó: Fried Noémi Lujza

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu