Kulturális folyóirat és portál

brassai megnyito

2018. január 22 | Tóth Hajnal | Művészet

Sajtófotók tárlata: történetek, helyzetek, arcok

A Brassaï 2016 sajtófotó-pályázatra érkezett alkotások legjobbjaiból állították össze a január 20-án Nagyváradon megnyílt kiállítás anyagát. A tárlat képei a vár A épületében lévő fotótörténeti múzeumban tekinthetők meg február 19-ig.

 

A vernisszázson és díjkiosztó ünnepségen a fotográfiai múzeum házigazdájaként Tóth István fotóművész (AFIAP), az Euro Foto Art Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Rácz Éva, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke ismertette az immár másodízben megszervezett Brassaï pályázattal kapcsolatos tudnivalókat.

A pályázatra Erdélyhez valamiképpen kötődő fotósok jelentkezhettek. Öt kategóriában lehetett pályázni: esemény, riport, portré, szociofotó és sport. Az alkotók között van olyan, aki a sajtófotózásból él, van, aki alkalmanként publikál, ugyanakkor található a pályázók között diák és egyetemi tanár is. Éppen ezért sokféle anyag érkezett be. Egyébiránt minden kategóriában díjazták a három legjobbat. Hogy miért a fotó- és filmművész, festő, író Brassaïról nevezték el a pályázatot? Halász Gyula néven született a 19. század végén Brassóban, Párizsban vált híres, elismert művésszé. Az éjszakai Párizsról csodás fotókat készített. Úgy ragadta meg a város lényegét e képeken, ahogyan korábban csak Henri de Toulouse-Lautrec volt rá képes.

Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője és a Brassaï 2016 album szerkesztője elmondta: harminc alkotó közel ezer képéből válogatott ki mintegy száz felvételt a zsűri (Bánkúti András, Dorel Găină, Dragos Georgescu, Szűcs László, Tóth István). Felhívta a figyelmet a sajtófotó jelentőségére. Mint elhangzott: ugyan nagyobb teret adnak a fotográfiának a sajtóban a mai digitális világban, mégsincs eléggé megbecsülve a sajtófotó. Mivel manapság sok lapnak nics külön fotóriportere, kissé amatőr irányba viszik el e komoly hivatást. Minden kategóriában találtak díjazásra és dicséretre érdemes képeket. Szomorú, hogy nincs a kiállított munkák között olyan, amelyiknek alkotója Bihar vagy Szatmár megyei. Talán jövőre bátrabbak lesznek… Viszont sokan küldtek alkotásokat Székelyföldről (főleg Hargita megyéből, a sportfotózás úgymond hazai Mekkájából), továbbá Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról, a Vajdaságból. A váradi rendezvényen magyarországi és vajdasági alkotók vették át díjaikat. Az öt kategória első három díja mellett az ünnepségen kiosztották a Brassaï-díjat, amelyet a marosvásárhelyi születésű, Mosonmagyaróváron élő, számos nemzetközi díjjal rendelkező Kerekes István nyert el, valamint a váradi Euro Foto Art Egyesület Szathmári Pap Károly-plakettjeit. Ez utóbbiból az aranyplakettet Szöllősi Mátyás vette át, az ezüstemlékplakettet pedig a szabadkai (Vajdaság) Molnár Edvárd. Jelen volt még a fotósok közül a két kategóriában is díjazott Urbán Tibor.  Egyébként valamennyiük részt vett már a pályázat előző évi kiírásában is. A székelyföldi díjazottaknak a tavasz folyamán Csíkszeredában adják át az elismeréseket az ottani tárlatnyitón. Egyébként a decemberben Kolozsvárott már közszemlére került anyagot a következő hónapokban a tervek szerint bemutatják majd Nagykárolyban és Marosvásárhelyen is.

 

Címlapfotó: Molnár Edvárd átveszi a fotóriport kategória első helyezettjének járó oklevelet. (Fried Noémi Lujza felvétele)

 

A díjazottak:

Brassaï-2016 díjas: Kerekes István (Marosvásárhely/Mosonmagyaróvár)

A további kategóriák dobogósai:

Hír-, eseményfotó

 1. Veres Nándor (Csíkszereda)
 2. Szigeti Vajk István (Csíkszereda)
 3. Szöllősi Mátyás (Budapest)

Fotóriport

 1. Molnár Edvárd (Szabadka)
 2. Móricz Sabján Simon (Budapest)
 3. László Róbert (Csíkszereda)

Portré

 1. Szöllősi Mátyás
 2. László Róbert
 3. Urbán Tibor (Budapest)

Szociofotó

 1. Kerekes István
 2. Móricz Sabján Simon
 3. M. Nagy László (Helemba, Felvidék)

Sport

 1. Halmágyi Zsolt (Csíkszereda)
 2. Urbán Tibor
 3. Szigeti Vajk István

 

Szathmári Pap Károly érmek

Szöllősi Mátyás (arany)

Molnár Edvárd (ezüst)

Veres Nándor (Csíkszereda) (bronz)

 

Szathmári Pap Károly plakett

Albert Levente (Sepsiszentgyörgy)

Kis Szilárd (Csíkszereda)

Móricz-Sabján Simon

Sánta István Csaba (Sepsiszentgyörgy)

Urbán Tibor

Zunko Barnabás (Ungvár, Kárpátalja)

 

A zsűri dicsérete:

Iochom Zsolt (Csíkszereda)

Martinek Imre (Torontálvásárhely, Vajdaság)

Obrusánszky Borbála (Budapest)

Sándor Csilla (Kolozsvár)

Sinka Pál (Pécska)

Szabó Mária (Budapest)

Szekeres Attila (Sepsiszentgyörgy)

Zsámbok Zoltán (Arad)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu