Kulturális folyóirat és portál

dijazottak

2019. január 13 | Fried Noémi Lujza | Művészet

Sajtófotókat állítottak ki Nagyváradon

Január 12-én, szombaton délben nyitották meg a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Brassaï–2017 című sajtófotó kiállítását. A nagyváradi Eurofotoart galériában tartott megnyitón hazai, magyarországi és vajdasági fotósok vettek át díjakat.

 

Harmadik alkalommal hirdették meg még a múlt év tavaszán a MÚRE sajtófotó kiállítását, ezt Kolozsvár után Nagyváradon is láthatják az érdeklődők a Nagyvásár (December 1.) téri Eurofotoart Galériában február 8-ig. A képekből igényes kivitelezésű album is készült.

A verniszázson megjelenteket Tóth István, az Eurofotoart Nemzetközi Egyesület elnöke, a zsűri egyik tagja köszöntötte, megemlékezve Szathmáry Pap Károly (Kolozsvár, 1812. január 11. – Bukarest, 1887. június 3.) haditudósító fényképészről, hiszen az ő születésének évfordulója, január 11. Romániában a fotóművészet napja, az egyesület egy héten át ennek jegyében szervez kiállításokat.

A fotóriporterek a pillanat varázsát ragadják meg, azokét a pillanatokét, melyek mellett mások elmennek, – mondta Ramona Novicov művészetkritikus. Egy másik világhírű fotóst és haditudósítót is idézett: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – mondta Robert Capa (szül. Friedman Endre), a  fotóriporterek pedig kockázatot is vállalnak azzal, hogy elég közel kerüljenek a képek témáihoz.

A Brassóban született Halász Gyula, azaz Brassaï Párizsban vált világhírűvé, őt szerették volna „hazahozni” a pályázat létrehozásával, – mondta Rácz Éva, a MÚRE elnöke, aki hozzátette: a kiállított képek a legkülönfélébb érzelmeket váltják ki a nézőikből, a mosolytól a  megrázkódtatásig éppúgy, ahogyan életünkben is az érzések sokfélesége van jelen. Szűcs László MÚRE-alelnök hozzátette: beszélgettek arról, hogy az embereket a sajtófotók esetében leginkább a szenzáció érdekli, márpedig a pályázati anyagok értékelése éppen azt bizonyítja, hogy nem ezek az igazán értékálló, értékes képek. A pályázat másik szerepe, hogy „belakja a vidéket”, hiszen a képekből a korábbi évekhez hasonlóan vándorkiállítás készül, Kolozsvár és Nagyvárad után Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Bukarestben is kiállítják és a tervek szerint Zentára (Szerbia) is elviszik az anyagot. Egyébként a váradi megnyitó napján Marosvásárhelyen a 2016-os pályázati anyaggal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A megnyitó a díjak átadásával zárult. Elsőként az Emőd Tamás, Gittai István, Kinde Annamária és Markó Béla megzenésített verseit is előadó Kocsis Csaba vehette át a Szociofotó, dokumentarista fotó kategória harmadik díját, Kerekes István (Mosonmagyaróvár/Marosvásárhely) a Brassaï-2017 fődíj mellett a Sport kategória második díját,továbbá a csíkszeredai Halmágyi Zsolttal megosztva a Portré kategória (Csíkszereda) második díját is elnyerte. A Sport kategória első díját Halmágyi Zsolt és az újvidéki Ótos András nyerte el megosztva, utóbbi vehette át a Szociofotó, illetve a Hír, eseményfotó kategóriák második díjait. A Sport kategória harmadik díját a budapesti Fekete István érdemelte ki. A szabadkai Molnár Edvárd a Fotóriport kategória első díja mellett Szathmári Pap Károly Aranyérmet kapott.

A díjazottak neveit a MÚRE honlapján olvashatják.

 

A címlapképen Molnár Edvárd, Kerekes István, Halmágyi Zsolt, Ótos András, Fekete István és Kocsis Csaba

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu