Kulturális folyóirat és portál

VAR okt ajanlo_cimlap

2022. október 19 | Várad | Kultúra

Októberi Várad

Megjelent a Várad kulturális folyóirat októberi lapszáma – ezúttal hatvan oldalon, még több olvasnivalóval.

A tartalomból: Az Irodalom rovatban Kötter Tamás novellája, Márton Károly tizenhét szótagosai, Szentgyörgyi László rövidprózái, Ana Blandiana versei Oláh József fordításában, Eszteró István verse, Pataki Tamás regényrészlete, Sztaskó Richard novellája, Molnár Zsolt versei találhatók. Volt, van, lesz címmel jegyzet olvasható Dénes László főmunkatárs tollából.

A História rovatban: „Kötelességemet mint magyar hazafi örömest teljesítettem” – dr. habil.  Fleisz János monográfiájából olvasható részlet; A „palotás város” új palotája – Tavaszi Hajnal tanulmánya a nagyváradi Klobusiczky-palota múltjáról; Iványi Ödön emlékezete – Farkas László összeállítása; Kiegészítések a Buthkay család Keszeg nevű ágának történetéhez – a Kaposvári Egyetem kutatóinak tanulmánya.

Az első orosz szimfónia szerzője – Makszim Szozontovics Berezovszkij életéről, művészetéről Tóth Gábor írt A hónap komponistája rovatban. Jazz a nyárban – a Balázs Elemér Group Bihar megyei koncertjeiről Tóth Hajnal írt összefoglalót. A népmese mindent ismer – Szabó Enikő meseterapeutával Fried Noémi Lujza beszélgetett.

Néptáncos ünnep – a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokról Kovács Zoltán írt beszámolót. Ezenkívül található a lapban keresztrejtvény Barabás Zsuzsától (a helyes megfejtők között nyereményt sorsolunk ki).

A címlapon Máté Zsófia fotója, az aradi vesztőhelyen álló emlékmű látható, a hátlapon pedig Régen és most címmel Farkas László összeállítása.

A Várad folyóirat megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, továbbá a margittai könyvüzletben. Mindemellett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz tartozó kulturális intézetekben (például a Darvas-házban, a Teleki és Kossuth utcai zsinagógákban működő múzeumokban, a városháza tornyában) is kapható a lap.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét.

 

 

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu