Kulturális folyóirat és portál

VAR 02_2022 janlo cimlap

2022. február 17 | Várad | Kultúra

Februári Várad

Megjelent a Várad folyóirat februári lapszáma. A tartalomból: A régizene angyalhangú csembalistája – Andrejszki Judittal Kocsis Csaba készített interjút. Téli varázs – fotókiállítás a nagyváradi városháza tornyában; Fénybe írt emlékezet – a Mester és tanítványai című fényképtárlat a várban, a vernisszázsokról Tóth Hajnal tudósított. Feltámadások a Mátrixban – a kultuszfilm negyedik részéről Fried Noémi Lujza írt kritikát. Felújítják a Sonnenfeld-palotát – a magyar művelődési központ terveit ismertették a magyar kultúra hetén. Kiállított festményeit elajándékozta – az érmihályfalvi Molnár Zoltánnal beszégetett Dérer Ferenc.

Az Irodalom rovatban Tóth Ágnes novellája, Fábián Judit versei és Tar Károly színmű-részlete található. A Könyvespolc rovatban a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár újdonságairól, valamint a Tinta Kiadó beatzene és pop-rock inspirálta új nyelvkönyvéről olvashatnak az érdeklődők.

Téli mese– a (Fény)képes krónikában Kerekes István fotóművész története és fotográfiája található. A História rovatban: Adatok a XVI. századi (Máramaros)-Szigetről (1.) – a Kaposvári Egyetem kutatóinak tanulmánya; Ásatások a váradi várban a XIX. század végén – Farkas László helytörténeti írása. A Társadalom rovatban: Segélyhívószám gyermekeknek – egy lépés a kiskorúak bántalmaxzásának megakadályozása érdekében.

Mindezek mellett található a lapban publicisztika Molnár Judittól, keresztrejtvény Barabás Zsuzsától (a helyes megfejtők között nyereményt sorsolunk ki), valamint tájékoztató az új ösztöndíjasokat segítő Nyilas Misi Programról.

A címlapon Tóth Hajnal fotográfiája, a hátlapon Régen és most címmel Farkas László összeállítása látható.

A februári Várad megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, illetve Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét. További részletek és tudnivalók a varad.ro honlapon találhatók.

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu