Kulturális folyóirat és portál

VAR jun cimlap

2022. június 16 | Várad | Kultúra

Júniusi Várad

Megjelent a Várad folyóirat júniusi lapszáma. A tartalomból: Egyetlen dobozba sem gyömöszölhető be – Weiss István fotóművésszel Tóth Hajnal készített interjút. A vers előbb-utóbb megszületik – lapunk vendége volt Varga Melinda költő, az eseményről Máté Zsófia tudósított. Bartók zenéje tiszta jazz – Sárik Péter jazz-zongoristával, zeneszerzővel Tóth Hajnal beszélgetett. Alkotástól kutatómunkáig sikeresen – Angyal Olívia grafikust D. Mészáros Elek mutatta be. Egy magángyűjtő, aki tiszteli a múltat – Pécsi Sándor földesi otthonában berendezett tájházáról Kocsis Csaba írt riportot. Nyár végéig maradhat a várban a szövőszék– Pázmán Ida kézművesmesterrel Dérer Ferenc beszélgetett.

Az Irodalom rovatban Tóth Ágnes novellája, Fábián Judit prózája és Lencsés Károly versei találhatók. Máramarosi esküvő – Kerekes István fotóművész fotográfiája és története a (Fény)képes krónikában. A História rovatban: Váradról indult az „emberi muzsika” – Fényes Szabolcs munkásságáról Farkas László írt; Szent Flórián lovagjai (2.) – Adalékok a nagyváradi Mezey család történetéhez, Tavaszi Hajnal összeállítása. Népének és hivatásának elkötelezettje volt – Árvay Árpádról emlékezett meg Benedek Ágnes.

Fjordok lírikusa – a hónap zeneszerzője Edvard Grieg, Tóth Gábor írása. Mennyire beteg az egészségügy? – Molnár Judit tiszta beszédre ösztönöz jegyzetében.

A címlapon Dérer Ferenc fotója, a hátlapon Régen és most címmel Farkas László összeállítása látható. Mindemellett egyebek mellett található a lapban keresztrejtvény Barabás Zsuzsától (a helyes megfejtők között nyereményt sorsolunk ki), valamint ismertető a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár újdonságairól.

A Várad folyóirat megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, továbbá Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben. Mindemellett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz tartozó kulturális intézetekben (például a Darvas-La Roche-házban, a Teleki és Kossuth utcai zsinagógákban működő múzeumokban, a városháza tornyában) is kapható most már a lap.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét. További részletek és tudnivalók a varad.ro honlapon találhatók.

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu