Kulturális folyóirat és portál

VAR juli ajanlo_cimlap

2022. július 12 | Várad | Kultúra

Júliusi Várad

Megjelent a Várad folyóirat júliusi lapszáma. A tartalomból: Az eltévedt süntől a tengertáncig – Kocsis Csaba költő, dalszerző, előadóművész volt a vendégünk, Tóth Hajnal tudósítása. Közösségi szolgálatban a gazdagodó értéktár – a nagyváradi római katolikus püspöki palota alakuló művészeti központjáról Molnár Judit írt. Megfilmesített értékeink – Érmellék épített öröksége és természeti kincsei a nemzeti értéktárban, D. Mészáros Elek összeállítása. „Jóéjtpuszik” Lackfi Jánossal – a költő, író váradi szerzői estjéről Fried Noémi Lujza tudósított. Örömöt hozó hazatérés – Toró József képzőművész kiállítása a Tibor Ernő Galériában, Tóth Hajnal beszámolója.

Az Irodalom rovatban Tóth Ágnes rövidprózája, Tóth Hajnal karcolata, valamint B. Mihály Csilla, Molnár Zsolt és Müller Dezső versei találhatók. Berbécsnyírás – Kerekes István fotóművész fotográfiája és története a (Fény)képes krónikában. A História rovatban: Adalékok az 1942-es jubileumi Szent László-év eseményeihez (1.rész) – Farkas lászló írása; Feljegyzés Huszt váráról 1704-ből – Kaposvári egyetemi oktatók leletei. Az antik impresszionista – A hónap zeneszerzője rovatban Ottorino Respighi, Tóth Gábor írása.

A sokoldalú pedagógus, aki mindig hazafelé tart – Bíró Gyula berettyóújfalui születésű tanárral, íróval Kocsis Csaba beszélgetett. Zeneszó közönség- és saját igény szerint – MC Lajcsák lemezlovassal Molnár Judit készített portréinterjút. Negyvenhárom évig tanította a kisdiákokat – Németi Etelka nagyváradi tanítónővel Dérer Ferenc beszélgetett.

A címlapon D. Mészáros Elek fotója, a hátlapon Régen és most címmel Farkas László összeállítása látható. Mindemellett egyebek mellett található a lapban keresztrejtvény Barabás Zsuzsától (a helyes megfejtők között nyereményt sorsolunk ki), valamint ismertető a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár magyar nyelvű könyvújdonságairól.

A Várad folyóirat megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, továbbá Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben. Mindemellett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz tartozó kulturális intézetekben (például a Darvas-La Roche-házban, a Teleki és Kossuth utcai zsinagógákban működő múzeumokban, a városháza tornyában) is kapható most már a lap.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét. További részletek és tudnivalók a varad.ro honlapon találhatók.

 

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu