Kulturális folyóirat és portál

1700731026892

2023. november 23 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Novemberi könyvújdonságok

Novemberben újabb kötetekkel gazdagodott a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár magyar nyelvű állománya. Alább mind a kisebbeknek, mind a nagyobbaknak ajánlunk olvasnivalót.

A kisebbeknek például Berg Judit Rumini Tükör-Szigeten és Rumini és az öt toll, Julia Boehme Bori és a szemtelen szárnyasok, Lucy Brownridge A cicacsalád karácsonya, Julia Donaldson Bot Benő,Pippa Funnell Csapatedzés, Krista Izelaar A cica, aki nem szerette a Karácsonyt, Hová lett a Mikulás hangja? és Nyuszmók megmenti a Karácsonyt című köteteit ajánljuk.Usch Luhn Lili és a varázscipők című sorozatának első négy része (A titkos cipészműhely, A szerencsebakancs, Szédítő szárnyalás és A táncoló sárkány) szintén kikölcsönözhető, akárcsak Jill Murphy A botcsinálta boszi –Ethel bosszúja, Maggie O’Farrell A fiú, aki a szívében hordozta a csodát, Andreas H. Schmachtl Alma Magdi – karácsonyi varázslat, Andreas Steinhöfel A karácsonyi jávorszarvas kalandjai, CallyStronk A mágikus detektívbőrönd nyomában, Bella Swift A kiskutya aki tündér akart lenni, Emma Thompson Jim káprázatos karácsonya és Wéber Anikó Anna Tükörképföldön című könyve.

Vegyes témakörökből is válogathatnak, például Karikó Katalin Áttörések – életem és a tudomány,Simon Akeroyd 50 kertépítő ötlet – tippek és tanácsok kültéri és beltéri kertészkedéshez, Eva-Maria Bast A királynő – II. Erzsébet, ifjú hölgyből királynővé, a trónon legendává vált, Bödőcs Tibor Prímszámok hóesésben, Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek – a zenetörténet hálószobatitkai, Charlotte von Feyerabend Selma Lagerlöf – a Nobel-díjas írónő, aki szabadon élt, és megalkotta Nils Holgerssont, Lakatos Péter Életmentő izom avagy Miért van szükséged izomra, főként 40 felett, Landgráf Katalin, Penkala Éva, Szittner Andrea Nagy szövéskönyv, LjudmilaUlickaja Az igazi nevem és Ann Wolbert Burgess, Steven Matthew Constantine Gyilkos mintázatok – miért lesz valakiből gyilkos, és hogyan lehet megállítani? című könyvek közül.

A felnőttek is választhatnak kortárs vagy klasszikus, könnyedebb vagy szépirodalmi könyvek közül. Többek között Marie Benedict Nancy választása, Mikki Brammer Minden, amit megbántam, Janelle Brown Bájos kis hazugságok, Julie Caplin Szerelem a svájci Alpokban, Armando Lucas Correa Az elveszett lány története, A. J. Cronin Réztábla a kapu alatt, Charles Dickens Karácsonyi történetek, Anthony Doerr Felhőkakukkvár és Agatha Christie három könyve (Halloween és a halál, Ház a sziklán és Őszi borzongás) is kikölcsönözhető. Elérhetővé vált Annie Ernaux A hely / Egy asszony, Tova Friedman és Malcolm Brabant Auschwitz lánya, Hannah Grace Jégtörő, Grecsó Krisztián Lányos apa (családos történetek) című könyve mellett Fábián Janka több kötete (Emma fiai, Emma lánya, Ida titkai) és Jenny Han regényei (A fiúknak, akiket valaha szerettem, A nyár amikor megszépültem, Nincs nyár nélküled, Utóirat – Még mindig szeretlek, Örökké nyár lesz és Örökkön-örökké) is. 

Ali Hazelwood két könyve, A szerelem elmélete és Utálom, hogy szeretlek mellett kikölcsönözhető Ellen Hopkins A szörny, Háy János Dzsigerdilen– a szív gyönyörűsége, Yoann Iacono Goebbels hegedűje, Joshilyn Jackson Soha, de soha, Julie Kagawa több könyve (Vashercegnő Vastündérek, Vaskirály, Vaslovag és Vaskirálynő), Karl Ove Knausgård Hajnalcsillag és Ősz, Krusovszky Dénes Levelek nélkül,Sofia Lundberg Az elveszett nevek füzete, Lidia Maksymowicz A kislány, aki képtelen gyűlölni – tanúságtételem: hogyan éltem túl Mengelét és Auschwitz poklát és Clémence Michallon A csendes bérlő című könyve.

Szintén a felnőtteknek ajánljuk Mörk Leonóra Asszonyom, édes úrnőm, Náray Tamás Zarah, George Orwell Tragédia Burmában / A fikusz és az Antikrisztus,Orhan Pamuk A pestis éjszakái,Valérie Perrin Trió, Carlos Ruiz Zafón A köd városa, José Saramago Jézus Krisztus evangéliuma, Astrid Scholte Tovatűnő mélység, Elif Shafak Éva három lánya című regényét, illetve William Shakespeare A vihar és Hamlet című műveit Nádasdy Ádám fordításában. Marina Sztyepnova Város a szakadék szélén, Anna Stuart Az auschwitzi bába, Szabó T. Anna Vagyok (összegyűjtött és új versek), Szerb Antal Szerelem a palackban, Bryn Turnbull Az utolsó nagyhercegnő, Törzs Emma Vér, tinta, nővér, írnok és Okszana Vaszjakina Seb című könyveit ugyancsak felnőtt olvasóink figyelmébe ajánljuk.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu