Kulturális folyóirat és portál

VAR dec 39_novemberi

2022. március 7 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Könyvújdonságok: Nils Holgersson utazásától Benjamin Button különös életéig

Folyamatosan gazdagodik magyar nyelvű kötetekkel is a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár könyvállománya. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – az új könyvek közül ajánlunk olvasóinknak néhányat.

A megyei könyvtár orvosi és tudományos részlegének kínálata a többi között a közismert David Attenborough Élet a Földön és Egy élet a bolygónkon: A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről című köteteivel gazdagodott. Ugyanitt található meg Marcus Franken és Monika Götze A környezettudatos otthon: 200 nagyszerű ötlet a fenntarthatóbb élethez című könyve, valamint Irvin D. Yalom Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek, illetve Irvin D. Yalom és Marilyn Yalom Halálról és életről című kötetei.

A Médiatár kínálata is sok érdekességgel gazdagodott, egyebek mellett néhai munkatársunk, Péter I. Zoltán Régi képeslapok, régi történetek – Nagyvárad-Olaszi című könyvével, és itt található Szabó Győző Toxikoma: tíz év drogvallomásai – Csernus Imre jegyzeteivel című könyve (a történetet filmen is láthatják egyébként), valamint Matthew McConaughey Zöldlámpa – Brutális finomságok, szépségek, elhasalások: szerelmes levél az élethez című önéletrajzi kötete. A Leonardo rajziskola sorozat részeként Szunyoghy András több kötete is megérkezett, a zenekedvelők figyelmébe pedig Bródy János Saját hangon – 75+1 dalszöveg az önálló albumokról 1980–2021 című dalszöveg-válogatását ajánljuk. A rocklegendák iránt érdeklődők Chris Ingham: Metallica – Történelem a dalok mögött, Chris Welch: Iron Maiden – Történelem a dalok mögött, illetve a The Rolling Stones: Nincs megállás! – 55 év története soha nem látott fotókkal című köteteket forgathatják.

A gyermek‑ és ifjúsági részlegre is érdemes benézni, ott például a Bogyó és Babóca sorozat és Rachel Renée Russell Egy Zizi naplója című sorozatának több kötetével, Selma Lagerlöf Nils Holgersson csodálatos utazása című klasszikusával, Jules Verne több regényével gazdagodott a kínálat, illetve az ókori Egyiptomról, Görögországról, Rómáról és Kínáról is lehet olvasni.

A felnőtt részleg néhány újdonságát fényképünkön is láthatják, ezek mellett Edith Eva Eger A döntés és Az ajándék: 12 életmentő lecke című könyvei is megérkeztek; kétnyelvű, angol–magyar kiadásban pedig Francis Scott Fitzgerald Benjamin Button különös élete című könyve is levehető a polcokról. Megtalálható emellett Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek, Lőrincz L. László Felhőharcosok, Linwood Barclay Liftakna és Kavagucsi Tosikadzu Mielőtt a kávé kihűl című regénye is.

A polcokra került a nagyváradi Nagy Mihály Zoltán és szerzőtársa, Denisa Bodeanu (Le)hallgatásra ítélve – Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című kötete is, illetve a budapesti Kossuth Kiadó A történelem nagy rejtélyei 2. sorozatának több darabja, például A modern idők csodái, A CIA titkos kísérletei és A dinoszauruszok című albumok. Szülőknek szól Asha Phillips Mondj nemet! – Hogyan jelöljük ki a határokat gyerekeinknek című, tanítóknak pedig Ambrus Ágnes és Szántó Bíborka Anyanyelvi nevelés – Tanítói kézikönyv: tantervek, tankönyvek, értékelés című könyve.

(Megjelent a Várad 2021/12. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu