Kulturális folyóirat és portál

dscn9911

2016. szeptember 23 | Tóth Hajnal | Kultúra

Miért éppen Beethoven?

Beethoven-művek dzsesszesítve. Akinek kellőképpen felcsigázta érdeklődését a beharangozó hír, miszerint a Sárik Péter Trió játszik a nagyváradi Moszkva Kávézóban, méghozzá Beethoven-műveket elegyítve dzsesszel, s ott volt a lemezbemutató koncerten, annak csodálatos élményben lett része.
A zenekar – Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (basszusgitár, bőgő), Gálfi Attila (dob) – remekül ötvözte a Mester zongoraszonátáit és szimfóniáit dzsesszmuzsikával és popzenei elemekkel, a trió stílusával, mégis megőrizve a Beethoven-kompozíciók eredeti hangulatát, harmóniáit. Az improvizációkkal, az újragondolt zenével, a merész, kísérletező kedvű és magával ragadó játékkal sikerült különleges, lenyűgöző alkotásokat létrehozni.

Mintegy százötvenen gyűltek össze a Sonnenfeld-palotában lévő Moszkva Kávézó nagytermében. A közönség meglehetősen vegyes összetételű volt – az örökifjú negyvesektől-ötvenesektől a huszonévesekig. A muzsika szemlátomást hamar elbűvölte a koncert résztvevőit. Elhangzott többek között A mormotás fiú dala, és volt Holdfény szonáta. A 7. zongoraszonátát pedig pédául úgy konferálta fel Sárik Péter, hogy „jó sláger volna, ha ma írta volna a Mester. A zseni az zseni.” A 13. zongoraszonátát pedig ekként ajánlotta: „Lett belőle egy latin szerzemény. Nem tudom, az öreg mit szól hozzá. Ha odajutunk majd egyszer, jól megkapjuk tőle a magunkét.”

És aztán a második részben következett az Örömóda. S ekkor Sárik Péter a közönségnek adta a szólista szerepét, vagyis jól megénekeltette a jelenlévőket, azt is hozzátéve mosolyogva: „Nem tudom, mi lesz a vége, hiszen ez dzsessz”. A koncert előtt a zenerajongók kaptak egy papírlapot az Örömóda szövegével, ha valaki nem tudná, így bátran lehetett „puskázni”. Sokan énekeltek lelkesen, úgyhogy jó kis együttműködés lett belőle (amiről videófelvétel is készült). És valóban fellángolt a lelkekben az „égi szikra, szent öröm”. S ha a fényözön nem is tündökölt a hangulatvilágításban, a gyönyörű zene hatására a tekintetek ragyogtak jócskán koncert után is.

Sajna a CD, mely Beethoven műveinek dzsesszfeldolgozásait tartalmazza, a váradi koncert napjáig nem jelent meg, ezért az eseményre nem tudtak hozni az új albumból. Ám Sárik Péter megígérte, hogy hamarosan valahogy juttat majd a lemezekből a Moszkva klubba is, hogy aki szeretné, megvásárolhassa.

A fantasztikus hangulatú teltházas koncert után Sárik Péter dzsessz-zongoraművész, zeneszerző, tanár, a nevét viselő trió alapítója szánt időt arra is, hogy válaszoljon kérdéseinkre. Megtudhattuk egyebek között, hogy a Beethoven-projekt voltaképpen a véletlen műve. Történt ugyanis, hogy Jazzkívánságműsoruk során valaki azt kérte tőlük, játsszák el az Örömódát. Meghallották ezt tavaly a Beethoven Budán elnevezésű fesztivál szervezői; nosza, kaptak az alkalmon, és felkérték a zenekart, készítsen egy egészestés Beethoven-műsort. Így tavaly májusban játszottak Beethoven-feldolgozásokat ezen a fesztiválon a budai várban. Akkora sikerük lett, hogy elhatározták: lesz belőle lemez. Tehát az új lemez, az új műsor, mondhatnók, a véletlen zenéje. Egyébiránt ennek a fesztiválnak az az apropója, hogy Beethoven 1800. május 7-én játszott a budai várban. Ennek tiszteletére 2000 óta minden május elején Beethoven-hangversenyeket tartanak a várban. A Sárik Péter Trió volt az első dzsessz-zenekar, amelyik Beethovent játszott ez alkalomból.

A magyarországi lemezbemutató koncert november 4-én lesz Budapesten, a Zeneakadémia nagytermében. Szeptember 19-én pedig romániai körútra indultak Beethoven-feldolgozásaikkal. Szatmárnémetiben volt a turnéindító koncert. Nagyvárad volt a második turnéállomás. A többi turnéállomás pedig: Kolozsvár, Marosvásárhely, Jászvásár, Székelyudvarhely, Ploieşti, Bukarest, Brassó, Gyergyószentmiklós. A turnézáró koncert október 1-jén lesz Aradon. Néhány helyen interaktív előadást is tartanak a dzsesszről. További részletek a Sárik Péter honlapján, illetve az esemény Facebook oldalán találhatók.

Sárik Péter mesélt még nekünk további terveiről, ez év végén megjelenő, saját szerzeményeit tartalmazó új albumáról, arról, hogy milyen volt a Recirquel Újcirkusz Társulat zeneszerzőjeként alkotni, meg persze arról, mi mindent jelent neki a dzsessz. (Minderről a Várad októberi lapszámában olvashatnak majd az érdeklődők.)

Egy kis adalék: video a váradi koncertről,  itt pedig a Beethoven feldolgozások.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu