Kulturális folyóirat és portál

sarik 1

2018. május 12 | Hírek

Beethovent játszik Váradon a Sárik Péter Trió

A népszerű és világszerte elismert magyarországi dzsesszformációnak, a Sárik Péter Triónak volt és lesz koncertje a Festum Varadinum második hetében Nagyváradon. Május 9-én a Moszkva Kávézóban örvendeztették meg a dzsesszrajongókat, május 13-án, vasárnap 19 órától pedig a filharmóniában muzsikálnak, Beethoven-műveket dzsesszesítve. A koncertre a belépés díjtalan.

 

Sárik Péter dzsessz-zongoraművész, zeneszerző, tanár, a nevét viselő trió alapítója visszatérő vendég Váradon. Koncertezett itt már a trióval  – Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (basszusgitár, bőgő), Gálfi Attila (dob) –, továbbá Pély Barnával, legutóbb, tavaly pedig Falusi Mariannal.

Nagyváradi rajongói most dupla koncertnek örvendezhettek. Május 9-én egy jó adag „tavaszi dzsessz-salátával” kedveskedett a Sárik Péter Trió az igényes zene kedvelőinek a Moszkva Kávézóban (képünkön). Újból bizonyították avagy megerősítették, milyen felszabadító ereje van a dzsesszmuzsikának, és hogy mennyi szenvedély és magával ragadó kreativitás rejlik zenéjükben. Sztenderdeket, különféle feldolgozásokat játszottak, került a repertoárba egyebek mellett Joseph Kosma (Kozma József) és Chick Corea-átirat, magyar népdal (Megkötöm lovamat) – persze minden a trió saját stílusa szerint. A jó hangulatú koncertet, a szép zenét a közönség lelkesen fogadta (hogyan máshogy, ugye?).

Amúgy Sárik Péter igazi világjáró zenész, idén is sokfelé koncertezik. Április végén Afrikában, Algírban lépett föl Berki Tamással a 19. Európai Fesztiválon. Májusban partiumi, erdélyi körútra indult a trióval. Ennek első és utolsó állomása Várad. Az első itteni koncert után utazott tovább a zenekar, hogy játsszon Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Brassóban, majd visszafelé jövet újból a Körös-parti város következik: vasárnap 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmóniában játszanak Beethoven-feldolgozásokat. Az X Beethoven című lemezüket bemutató koncertjük 2016 szeptemberében volt a Moszkva Kávézóban; olyannyira friss album volt, hogy a lemez a váradi esemény után jelent meg, ezért ide nem is tudtak hozni CD-ket a koncertre. Az X Beethoven a trió egyik legsikeresebb projektje lett, mindenfelé játszották már a Mester kompozícióit dzsesszesítve, hangversenytermekben, fesztiválokon, klubokban, s mindenütt nagy szeretettel fogadták ezeket az átiratokat. Sárik Péter és zenésztársai remekül ötvözik Beethoven zongoraszonátáit és szimfóniáit dzsesszmuzsikával és popzenei elemekkel, a trió stílusával, megőrizve a művek eredeti hangulatát, harmóniáit. Az improvizációkkal, az újragondolt zenével, a merész, kísérletező kedvű és magával ragadó játékkal sikerült különleges és izgalmas alkotásokat létrehozni.

Sárik Péter megfogalmazása szerint: „Megtisztelő és hatalmas feladat egy olyan korszakalkotó zeneszerző műveit feldolgozni, mint Beethoven. Mint minden újragondolásnál, itt is nagyon fontosnak tartottam megőrizni a szerzemények eredeti üzenetét és hangulatát. Emellett megpróbáltam elképzelni, hogy ha a Mester ma élne, és lenne egy ilyen nagyszerű dzsessztriója, mint nekem, hogyan hangszerelné át a saját darabjait. Úgy gondolom, ma is merész, karakteres és újító szellemű lenne. Ezt az irányt követtük mi is a feldolgozásoknál, így valószínűleg többször meglepjük majd a közönséget, hisz bátran használjuk a ma divatos ritmusokat, a modern dzsessz és popzene  stílusjegyeit. Nagyszerű játék ez, és többszörösen bebizonyosodott, hogy az igazán nagy művek nemcsak az idő próbáját állják ki, hanem mai környezetbe kerülve újjászületnek, és olyan hatást keltenek, mintha most írták volna őket.”

A váradiak ezeket az alkotásokat most újfent meghallgathatják, lesz megint Örömóda, Holdfényszonáta, 7. zongoraszonáta, s minden bizonnyal A mormotás fiú dala sem marad el.

 

Fotó: Csikos Rolland

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu