Kulturális folyóirat és portál

DSCN9711

2016. július 4 | Tóth Hajnal | Kritika

Alíz Csodaországától B. B. King bluesvilágáig

Zenéjével széppé varázsolta a nagyváradi dzsesszkedvelők nyárestéjét Lamm Dávid dzsesszgitáros, énekes és zenésztársai, Rozsnyói Péter zongorista, Torma Rudolf bőgős és Csörsz Zoltán dobos a Posticum kulturális központban megtartott fellépésük alkalmával.
A koncert első részében dzsessz-sztenderdeket játszottak. Szünetben pedig lehetőségünk adódott egy kicsit elbeszélgetni Lamm Dáviddal a nyári koncertprogramjáról, további terveiről. Mint mondta, kifejezetten erre a váradi nyárestére állt össze ez a kvartett. „Rengetegszer játszottam már a Posticumban a Balázs Elemér Grouppal. Rozsnyói Péterrel is sokszor zenéltünk itt. Rudi hihetetlen mennyiségű lemezfelvételnél közreműködött, sok mindenkivel játszott, a magyar dszesszélet színe-javával. Megtisztelő számunkra, hogy most velünk zenél. Petinek most jelent meg egy triólemeze, nekem van egy szólóalbumom. Az új lemezem még keverés alatt. Levelezek különféle kiadókkal, meglátjuk, melyiknél jelenik majd meg. Az új album inkább popos, mint dzsesszes. Groove-os, popos” – mesélte Lamm Dávid.

A váradi koncert repertoárjába zömmel klasszikusokat válogattak a dzsesszzenei kincsestárból (például Alice in Wonderland). A második részben elhangzott Lamm Dávid In Vain című saját dala, a ráadás során pedig néhány bluest játszottak el, megidézve B. B. King világát is.

Lamm Dávidra sok koncerthelyszín vár még a nyáron, bőven lesznek fellépései. Azt is elújságolta: tanít majd a nyári vakációban Snétberger Ferenc gitárművész zenei táborában, Felsőörsön. Különleges tehetségű roma gyermekekkel foglalkoznak az ott oktató zenészek. Mondhatni, a táborban mindig szól a muzsika, a tanítás mellett koncerteznek is természetesen. A Snétberger zenei központban egyébként minden évszakban szerveznek képzéseket a tehetséges, hátrányos helyzetű cigány gyermekeknek. Most is jóféle muzsikás napok várhatók.

Megemlítettük, hogy a minap (ugyancsak a Posticum Jazz Terrace rendezvénysorozatának egyik jeles eseményeként) Lamm Dávid egyik tanára a Liszt Ferenc Zeneakadémiáról, Babos Gyula dzsesszgitáros és zenekara koncertezett itt. Lamm Dávid mosolyogva mondta: Babos Gyula óráira szívesen emlékszik vissza; kár, hogy mostanában ritkán találkoznak.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu