Kulturális folyóirat és portál

13517837_1081636068583989_1334231152_o

2016. június 21 | Tóth Hajnal | Kritika

Az útkeresés szabadsága

Makrokozmosz című albumát mutatta be a Babos Gyula Quartet a nagyváradi Posticum kulturális és ifjúsági központban, a Jazz Terrace rendezvénysorozat keretében. Varázslatos zenei világba kalauzolta a résztvevőket a neves blues- és dzsesszgitáros, Babos Gyula és muzsikustársai, Winand Gábor (szaxofon, fuvola, ének), Fekete Kovács Kornél (trombita), Orbán György (nagybőgő) és a tehetséges ifjú zenész, Czirják Tamás (dobok).

Izgalmas, érdekes zene ez, hiszen Babos Gyula ötvözi a dzsessz elemeit például rockos ritmusokkal, népzenei motívumokkal (magyar, indiai, cigány folklór), klasszikus muzsikával, blues-zal. „Útkereső zenészek vagyunk” – mondta Babos Gyula a Posticum teraszán összegyűlt lelkes közönségének.

A Babos Quartet művészei keresik az utakat, szabadon, önfeledten, töprengve és lelket vidámítva. Kószálnak mindenféle zenei ösvényeken, beleszőve a dalokba különféle hatásokat, hangulatokat, gyönyörű improvizációkat.

A koncert vége felé pedig valami olyasmit mondott Babos Gyula, hogy nem más ez, mint a disszonancia művészete. Disszonancia, mely arra törekszik, hogy magába olvassza a harmóniát.

Ráadásként még néhány tiszta, bársonyos hangzású bluest is eljátszottak.

 

Fotó: Danilics Tibor

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu