Kulturális folyóirat és portál

VAR jun 11_majusi A

2022. augusztus 11 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Könyvújdonságok

Meséskönyvekkel, ifjúsági regényekkel, szakkönyvekkel, tehát újabb magyar nyelvű kötetekkel gazdagodott a kolozsvári Idea Könyvtér kínálatából nemrégiben a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár állománya.

Áprilisban Varga Melinda költő volt a Várad vendége, tőle például az A fásult kebelnek nincs költészete, a Sem a férfiban, sem a tájban és az Űrezüst című kötetek kerültek a könyvtár polcaira. A kortárs szerzők könyvei közül megemlítenénk még Demény Péter és Könczey Elemér Korona-változatok című paródiáit, valamint Fábián Tibor Ilyenek voltunk című, erdélyi történeteket és tárcanovellákat tartalmazó könyvének második, bővített kiadását.

Diákok érdeklődésére tarthat számot Ady Endre Ifjú szívekben élek című, válogatott verseket tartalmazó kötete, Benedek Elek A csonka torony és Petőfi Sándor János vitéz című munkája, továbbá James Fenimore Cooper Bőrharisnya, Nyomkereső és Vadölő című műve, Rudyard Kipling A dzsungel könyve és Jack London A vadon szava című regénye, valamint Jules Verne-től a Kétévi vakáció és a Nyolcvan nap alatt a Föld körül. Kisebbeknek szólnak Szabó Enikő meseterapeuta A legszerencsésebb óra. Népmesék az élet szépségeiről Óperencián innenről és túlról, valamint Hétszépség hét tudománya. Mesék a nővé válásról című válogatásai, továbbá Soós István Manófittyem naplója. Mindentudó gyerekeknek című műve, valamint a Madarak és emlősök című könyv is.

Érdekes olvasmánynak ígérkezik például a 100 év erdélyi magyar képzőművészet, A mozisátortól a tévétoronyig. Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből (szerkesztők: Ferenczi Szilárd és Zágoni Bálint); Guld Ádám Sztárok, celebek, influencerek. A médiában megszerezhető ismertség és hírnév természete; a Kucifánt. Erdélyi magyar karikaturisták antológiája; Pintér Zoltán és Illyés Csaba Gyönyörű Erdély; valamint dr. Shawn A. Tassone és dr. Kathryn M. Landherr Babavárás másképp. Fogadd el az anyaság felé vezető utat, és éld át a várandósságot lélekben is című könyve.

Pedagógusok vehetik hasznát Kassay Réka Barbie vagy Star Wars? Mesehős-reprezentációk az elemi iskolás gyerekek életében, valamint Kádár Annamária és Bodoni Ágnes Az óvodás‑ és kisiskoláskor játékai elméleti és módszertani megközelítésben című könyvének, a Fazakas Emese és Tódor Erika Mária szerkesztette Magyar–román oktatásterminológiai szótárnak vagy Petres Csaba és Moldovan-Laskay Noémi Kűnő Tücsök koma, gyere ki! Gyermekdalok és ‑játékok óvodásoknak és kisiskolásoknak. 288 dal című összeállításának.

Fellapozható továbbá Gaal György Kolozsvár. Történelmi városkalauz és József Álmos Sepsiszentgyörgy. Történelmi városkalauz című munkája, a Könyv, grafika: könyvművészet Erdélyben (1919–2011) című, Kántor Lajos szerkesztette kötet. Hasznos olvasmány lehet a Szitai Eszter illusztrálta Magyar mondák sorozat Hun-magyar mondák című kötete, Obrusánszky Borbála tollából az Európa ura, Attila, valamint Zsigmond Enikőtől A Hargita-hegység turistakalauza.

Benedek Elek Édes anyaföldem. Egy nép s egy ember története című munkája, Mikó Imre A bércre esett fa. Bölöni Farkas Sándor életregénye című könyve, Alexandru Muşina Macska‑e a cica? (ford. Szonda Szabolcs), Nagy Olga Egy újságírónő emlékei című könyve mellett dr. Szigeti Marcell Gábor Egy doktor történetei című novelláskötete is megérkezett a könyvtárba.

(Megjelent a Várad 2022./6. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu