Kulturális folyóirat és portál

derzsi

2018. október 11 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Bemutatták az Europrint újdonságait

A X. Nagyváradi Könyvmaraton és Könyvvásár zárónapján mutatta be Derzsi Judit felelős kiadó, műszaki szerkesztő az Europrint Kiadó és nyomda újdonságait.

 

A 2000-ben alapított könyvkiadó első könyve Tüzes Bálint költő-tanár Életfaárnyék című kötete volt, azóta számtalan kiadványunk jelent meg magyar és román nyelven, és on-line olvasható változatban is. (A vásáron egyebek közt kapható volt Tüzes Péternek a bátyja, Bálint emlékére írt, igényes kivitelezésű munkája.) Derzsi Judit bemutatta a kiadó munkatársait, Köteles Kingát, Balogh Évát, Sárközi Sebestyén Anikót, Megyesi Antóniát és Czele Júliát, jelen volt még Dudás Levente grafikus is, majd a kiadó újdonságait ismertette.

Mesék Biharoszágból címmel jelent Bihari Csaba új kötete, Rácz Antia illusztrációival, ez a Falusi mesék című kötet folytatása, s készül a trilógia harmadik darabja is, tudhattuk meg. Folytatódik Wágner Péter sorozata is, a gazdagon illusztrált albumok legújabbika  a Nyárád-mentét mutatja be. Máthé Kriszta Az apróka eszponka című könyvéből a frumószai csángók mindennapjainak nyelvét ismerhetik meg az olvasók, míg Nemlaha György Kabaré a Holnap városában című könyve a váradi kabaréról szól. E-könyveket is megjelentet a kiadó, ezek közül Katona Béla Várad a viharban és K. Nagy Benő A váradi nők című köteteit ajánlotta Derzsi Judit. A kiadójukkal közösen megjelentetett kötetek közül például Fehér László Világjárók földrajzi minienciklopédiájának újabb kötetét említette a felelős kiadó, aki azt is elárulta: tervezik például Nánó Csaba és Berta László a kolozsvári stúdiószínház történetéről szóló könyvének, Sárközi Gergely első világháborús visszaemlékezéseinek, valamint Nemlaha György aforizmáinak kiadását is.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu