Kulturális folyóirat és portál

Varad juli cimlap

2021. július 14 | Hírek

Júliusi Várad

Megjelent a Várad kulturális folyóirat júliusi lapszáma. A tartalomból: A fák és a lelkünk címmel Tóth Hajnal írt a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke által középiskolásoknak meghirdetett idei művészeti kreativitásverseny részleteiről, eredményeiről. Mesehallgatókból lesznek a jövő olvasói címmel mutatja be a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár gyermekrészlegét Máté Zsófia.

A História rovatban Tejfeldolgozót alapított a váradi főkapitány elnevezéssel Farkas László írása található: a múlt század elejének egyik jelentős nagyváradi élelmszeripari létesítményéről olvashatnak az érdeklődők. A (Fény)képes krónikában egy indiai biciklijavító apót és unokáit lehet megtekinteni Kerekes István fotóművész jóvoltából. Az Irodalom rovatban Kocsis Csaba, Somló Ágnes és Fábián Judit tollából található egy-egy írás.

Folytatódik D. Mészáros Elek Munkavállalók című szocioriportja, az új rész alcíme ezúttal eléggé krimiszerűre sikeredett: Gyilkosság a hegyek között. A Ferdítések rovatban Étvágyat a szegre?! címmel Molnár Judit közöl írást.

Immár a negyedik részéhez érkezett Tamás-Péter Réka tanulmánya Bródy János dalszövegeinek világáról, amelynek címe: „Hol a világ véget ér, nem ér véget a dal”. Zene, zene, zene a címe annak a beszélgetésnek, amelyet Trendler Mária csellistával és Trendler József dobossal készített Molnár Judit.

Szatmár város szabómestereinek céhszabályzata, 1525 – dr. Fülöp László, a Kaposvári Egyetem nyugalmazott főiskolai tanára és dr. Barkóczy László, a Szent István Egyetem adjunktusa érdekes középkori iratokra bukkant, kettejük levéltári kutakodásának eredményeit adták át közlésre. Esopus örök – nemrégiben jelentette meg a budapesti Tinta Könyvkiadó az Esopus meséi című reprint könyvet, s ennek apropóján készült beszélgetés Kiss Gáborral, a Tinta Könyvkiadó főszerkesztőjével. Az orgonaépítő öröme – Molnár József hangszerkészítőről D. Mészáros Elek írt portrét  a Biharország rovatba. Beszéli a fák nyelvét – Duka István érmihályfalvi agrármérnökkel Dérer Ferenc beszélgetett.

A Barabás Zsuzsa készítette keresztrejtvény Rippl-Rónai József festő, grafikus, iparművész gondolatát idézi meg. Olvashatnak továbbá arról, hogy a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége irodát szándékszik nyitni Nagyszalontán, valamint arról, hogy a tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű diákok miként pályázhatnak Nyilas Misi-ösztöndíjra.

A júliusi Várad megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti boltjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, illetve Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét.

 

 

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu