Kulturális folyóirat és portál

Jazzkivi 3

2023. május 12 | Tóth Hajnal | Kultúra

Jazzkívánságműsor – Sok dal megfér békésen egymás mellett

A Sárik Péter Trió és Falusi Mariann erdélyi és partiumi turnéja során Nagyváradon is bemutatja Jazzkívánságműsor magyarul 3 című új albumát. A koncert május 14-én, vasárnap 20 órától lesz a Garasos híd melletti Borparton, a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében. A világszerte ismert magyarországi jazz-zongoraművész, zeneszerző Sárik Péter kérésünkre mesélt a Jazzkívánságműsor projektről, valamint további tervekről.

Hogyan alakult ki a Jazzkívánságműsor? Miként adódott az ötlet?

A Jazzkívánságműsor ötlete 2010-ben pattant ki a fejemből. Akkoriban még sokkal kevesebben jártak a koncertjeinkre, a Sárik Péter Trió (Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – bőgő, Gálfi Attila – dob) csak hároméves volt, és minden erőmmel azon dolgoztam, hogy egy komoly rajongótábort építsek ki körénk. Mint egy isteni sugallat, úgy érkezett az a gondolat, hogy mi lenne, ha eljátszanánk a közönségünk kedvenc dalait, persze azokat a saját stílusunkra átdolgozva. Nem gondoltam, hogy ekkora siker lesz: rögtön az első Jazzkívánságműsor lemez Fonogram-díjat kapott, mint Az év hazai jazzalbuma, ami óriási dolog, és azóta még két Fonogram-jelölésünk volt. A szakmai elismerések mellett persze a legfontosabb, hogy imádják az emberek ezt a programot, több száz Jazzkívánságműsor-koncertet adtunk az elmúlt 13 évben és az érdeklődés egyre nagyobb.

Falusi Mariannal évek óta koncerteztek együtt, létrehoztatok több közös albumot. Hogyan talált egymásra a Sárik Péter Trió és az énekesnő?

Természetesen jól ismertem Mariannt, aztán ő is hallott engem zongorázni, majd egyszer csak 2009-ben felhívott és megkérdezte, volna-e kedvem vele dolgozni. Persze igent mondtam, és elég erősen kezdődött az együttműködésünk, hisz az első közös műsorunkkal New Yorkban tartottunk néhány koncertet. Ezt számtalan másik követte, majd amikor az első két, külföldi dalokat tartalmazó Jazzkívánságműsor lemez után elhatároztuk, hogy magyar slágereket is átdolgozunk, egyértelmű volt, hogy Mariann fog énekelni.

Immár ez a harmadik Jazzkívánságműsor magyarul album. Miként válogattátok össze a dalokat? Mi jellemző a lemez anyagára?

Az évek során rengeteg kívánság érkezett, van miből válogatni, de most úgy döntöttünk, hogy mi, azaz a Trió és Mariann is kérhet, így ezen a lemezen a mi kedvenceink is szerepelnek.
Rendkívül változatos a repertoár, az Edda, Komár László, Cserháti Zsuzsa, Máté Péter és még sokan mások békésen megférnek egymás mellett. A dalokat úgy válogatjuk, hogy a koncerteken mindenki megkapja a kedvére valót, fontos, hogy változatos és dinamikus legyen az anyag. Egy Jazzkívánságműsor-előadáson természetes, hogy az első számtól az utolsóig velünk énekel a közönség, olyan ez, mint egy jóféle házibuli.

Bizonyára sok ötletetek van. Dolgoztok-e új albumon?

Nagyon dolgos évünk van, készül a második Bartók-lemezünk, amit decemberben mutatunk be Budapesten, a Zeneakadémián, készül egy saját szerzeményeket tartalmazó CD is, és októberben Rigába utazunk, ahol egy fantasztikus helyi énekesnővel készítünk koncertlemezt.

Ha már kívánságműsorról van szó: amennyiben egy jótündér teljesítené hátrom kívánságodat, mi volna az?

Egy elég lenne: legyen már végre béke a világban!

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu