Kulturális folyóirat és portál

bartok

2022. május 30 | Hírek

A Sárik Péter Trió X Bartók-koncertje Váradon

A Sárik Péter Trió játszik június 1-jén, szerdán 20 órától a nagyváradi Moszkva Kávézóban. Az erdélyi, partiumi turné első állomása Nagyvárad. A belépőjegy 4o lej. A Sárik Péter Trió – Sárik Péter: zongora;  Fonay Tibor: bőgő; Gálfi Attila: dob – az X Bartók című albumuk anyagát mutatja be e körút során.

Sárik Péter megfogalmazása szerint: „Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. Műveinek döbbenetes ereje, dinamikája szinte elsöpri a hallgatót, zenéje csupa izgalom, misztikum, határtalan mélység és tisztaság. Azzal a céllal készítettük ezt az anyagot, hogy feldolgozásaink által azokkal is megszerettessük Bartók zenéjét, akik eddig idegenkedtek tőle. A jazz és Bartók tökéletes párosítás, a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak. Szeretettel ajánlom a koncertünket mind a klasszikus, mind a jazzmuzsika rajongóinak!”

A Sárik Péter Trió Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz- zenekara. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítják meg, mint a jazz-zenekarok többsége. Az együttes koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop- vagy rockkoncerthez hasonlatos, még akkor is, amikor a Zeneakadémián vagy a legrangosabb koncerttermekben játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek. Saját szerzeményeik mellett bátran kalandoznak a műfajok között: négy feldolgozás CD-t is készítettek a közönségük által kért dalokból, és gyakran játszanak klasszikus zenei átiratokat. Bartók Béla szerzeményeinek jazz-feldolgozásait tartalmazó lemezük 2020-ban Fonogram-díjat kapott mint „az év magyarországi jazzalbuma”. A programot Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében teltház előtt mutatták be, és az elmúlt években nagysikerű koncerteket tartottak Európában és Ázsiában is.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu