Kulturális folyóirat és portál

1711364630378

2024. március 25 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Húsvéti könyvajánló

Ismét magyar nyelvű kötetekkel gazdagodott a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár  állománya. A fiatalabbak és az idősebbek egyaránt válogathatnak a kortárs és klasszikus szerzők könyvei közül. Alább előbb a gyermek és kamasz, majd a felnőtt olvasóknak szóló köteteket ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A kisebbek például A Futrinka utcán túl címmel Bálint Ágnes ihlette meséket olvashatnak Berg Judit, Kertész Edina, Lackfi János, Szabó T. Anna és mások tollából, emellett Berg Judit Hisztimesék, Dániel András A kuflik és a mohamanyi, Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe – gyerekversek, Kertész Erzsi Hat sértett kísértet, Lackfi János Heni és a hajmeresztő terv  és Zdeněk Miler A kisvakond és az egér karácsonya című könyveit ajánljuk.  Nagyobbaknak szól Rick Riordan több könyve, a  Percy Jackson és az olimposziak sorozat 4., Csata a labirintusban és 5., Az utolsó olimposzi és Percy Jackson görög hősei címűek, J. K. Rowling Legendás állatok és megfigyelésük – az eredeti forgatókönyv, Legendás állatok: Grindelwald bűntettei – az eredeti forgatókönyv, valamint Frank Schwieger Caesar és bandája – római történetek újratöltve és Zeusz és bandája – görög mitológia újratöltve című könyvei. Szintén a fiatalabb olvasóknak ajánljuk Jill Tomlinson A gorilla, aki olyan akart lenni, mint az apukája, Varró Dániel A szomjas troll – kis viking legendárium és Bögre azúr, valamint David Walliams A nagy szökés című könyveit.

Vegyes témakörben például Borbás Marcsi Édes békeidők – édes-krémes művészet,Gregg Braden Az emberiség ereje – ismerd meg a benned rejlő csodákat – öngyógyítás, hosszú élet, intuíció, tiszta tudatosság, Ki szívét osztja szét Csaba testvér élete és munkássága az édesanyja szemével (Böjte Juliannával beszélget Karikó Éva), Joe Dispenza A placebo te magad légy! – az elme hatalma az anyag fölött, Dóra Melinda Tünde Zöldségszerelem  – titkok és trükkök a vetőmagtól a villáigHázi szappanfőzés, takarékos mosás és egyéb vegyészeti titkok (összeállította Frigyes László), Yuval Noah Harari 21 lecke a 21. századra, Stephen Hawking Az idő rövid története – az ősrobbanástól a fekete lyukakig, Ève Hermann 100 Montessori fejlesztő gyakorlat 15 hónapos kortól – a gyermek támogatása az első felfedezések időszakában, Martina Kittler Lúgosítás felsőfokon – gyógyító ételek és italok, Kriston Andrea Kriston intim torna férfiaknak – a férfierő megtartása, Kriston Andrea és Ruzsonyi Péter Kriston intim torna, Mérő László A csodák logikája –  a kiszámíthatatlan tudománya, Szalay László Bioméhészet, Maria Treben Egészség Isten patikájából – tapasztalatok gyógynövényekről és tanácsok felhasználásukhoz, Matt Richards és Mark Langthorne Bohém rapszódia – Freddie Mercury élete, halála és öröksége és  Vekerdy Tamás  Az iskola betegít?,  továbbá Kisgyerekek, óvodások…  című könyvei kerültek a téka polcaira.

Felnőtt olvasóinknak többek között Szvetlana Alekszijevics Fiúk cinkkoporsóban, Isabel Allende A japán szerető, Jennifer L. Armentrout Eredet, Margaret Atwood Égető kérdések – esszék és alkalmi írások, Charlotte Brontë Jane Eyre, Soman Chainani Az én váram, Paulo Coelho Mint az áradó folyó, Dombóvári István Netperces novellák, Mario Escobar A sárga csillag gyermekei és Auschwitzi bölcsődal című könyveit ajánljuk. Kikölcsönözhető Vavyan Fable Démontangó és Tündérlovaglás, Elena Ferrante Az elveszett lány, Ken Follet A harmadik iker, Fábián Janka Az angyalos ház és más történetek, Robert Galbraith A koromfekete szív és Gonosz pálya, Gabriel García Márquez Bánatos kurváim emlékezete, Grecsó Krisztián Valami népi, Kate Hewitt A lányomért bármit, Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok és Rupi Kaur A nap és az ő virágai című könyve.

Szintén felnőtteknek ajánljuk Wieslaw Kielar Anus Mundi öt év Auschwitzban, Dean R. Koontz Egy másik hely, Camilla Läckberg A boszorkány, illetve Aranykalitka, George R. R. Martin Éjvadászok történetek az Ezer világból, Jason Matthews A Kreml jelöltje és Az árulás palotája, Murakami Haruki 1Q84 – Ezerkülöncszáznyolcvannégy című sorozatának három kötetét és Márai Sándor Budán lakni világnézet című könyvét.  Kikölcsönözhető Müllet Péter Búcsúelőadás – tragikus bohócparádé két részben és Szemenszedett igazság (bűnügyi komédia), Náray Tamás Zarah, Zarah álma és Zarah öröksége, Nora Roberts Csont és vér, Carlos Ruiz Zafón A mennyország fogságában és Éjféli palota, José Rodrigues Dos Santos A középső birodalom és Halhatatlan, José Saramago Káin, Tisza Kata Egyedül  –  A szerethető öregedés felé és Wm. Paul Young A viskó című kötete.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu