Kulturális folyóirat és portál

VAR okt 32_szeptemberi

2021. november 21 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Őszi újdonságok

Több tíz magyar nyelvű kötettel is bővült a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár gyermek‑ és felnőtt részlege és médiatára szeptemberben. Alább – a teljesség igénye nélkül – arról számolunk be, milyen újabb magyar nyelvű könyvek kölcsönözhetők ki a tékából.

A gyermekkönyvek közül Berg Judit Cipelő cicák a cirkuszban, Kertész Erzsi Göröngyös Úti Iskola – Gáz van, Nick Bruel Rossz Cica fürdik, Maria T. Lennon Egy középső gyerek vallomásai vagy éppen Michael Ende A végtelen történet című könyvét (ebből film is készült) ajánljuk a kisebbeknek és nagyobbaknak. Szintén ajánljuk Jeff Kinney Egy ropi naplója című sorozatának Mély víz című és J. K. Rowling Legendás állatok és megfigyelésük. Az eredeti forgatókönyv című kötetét. Méhes György Öcsi naplója című könyve szintén kikölcsönözhető már, akárcsak Florence Hinckel Titkok.com, Kate Pankhurst A szellemmalac esete (Fürkész Fanni kideríti 1.) és Louis Sachar Bradley, az osztály réme című kötete.

A felnőtt részlegre megérkezett például a Testamentumok, Margaret Atwood könyve, a filmsorozatként is sikert aratott A szolgálólány meséjének folytatása. Nagyváradon is találkozhattak már Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával, előbbinek Főzőskönyv. Írások főzésről és evésről című, utóbbinak a Szabadulógyakorlat és a Törésteszt című kötete hozzáférhető. Szintén járt már városunkban Grecsó Krisztián, tőle a Magamról többet című verseskötet került egyéb könyvei mellé a téka polcára, és az Erdély – 1000 év öröksége című kötet is elérhető.

A skandináv krimik szerelmesei Camilla Läckberg A hableány és Jo Nesbø A birodalom című regényeinek örvendhetnek, a romantikus történetek kedvelői pedig például Jojo Moyes Áradó fény, Anna Hope A bálterem, Karina Halle A féktelen trónörökös és Kiera Cass Eljegyezve, illetve Kristen Callihan VIP-sorozatának 2. és 3. kötetét, a Kontroll és a Zuhanás című könyveit találják meg a polcokon.

Stephen Fry Héroszok: ókori szuperhősök csodálatos kalandjai című könyve a mitológia iránt érdeklődőknek szól, az igaz történetek kedvelőinek Deborah Feldman Unortodox – a másik út – hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek című könyvét ajánljuk.

A fantasy kedvelői figyelmébe ajánljuk Andrzej Sapkowski Vaják-sorozatának Viharidő és David Gemmell Árnyékok farkasa (Jon Shannow 1.) kötetét. Sally Rooney Normális emberek című könyve fejlődésregény, Ford Madox Ford Az utolsó angol úriember című sorozatából film is készült, ennek első kötete, a Vannak, akik nem… kölcsönözhető ki.

Az (ön)életrajzok iránt érdeklődőknek a médiatárat ajánljuk, ott például Arnold Schwarzenegger Emlékmás. Életem hihetetlen, de igaz története című, Sting Széttört zene című és Helena von Zweigbergk, valamint a 2019 decemberében elhunyt Marie Fredriksson Listen to My Heart – hallgass a szívemre – a Roxette énekesnőjének önéletrajza című könyve került a polcokra.

(Megjelent a Várad 2021/10. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu