Kulturális folyóirat és portál

VAR dec ajanlo cimlap

2021. december 12 | Várad | Kultúra

Decemberi Várad

Megjelent a Várad kulturális folyóirat decemberi lapszáma. A tartalomból: Varázskönyvektől modern barlangrajzokig – Matza Teréz képzőművésszel Tóth Hajnal beszélgetett. Saját szavakkal – a negyvenéves Celelalte Cuvinte nagyváradi rockegyüttes frontemberével, Călin Poppal beszélgetett Dajka Attila, a decemberi lapban az interjú második része olvasható. Vadász: a díjazott metálbanda – a tehetséges fiatal rockzenészekkel Fried Noémi Lujza interjúzott. Közmondások, szólások történetét vizsgálta – érdekességek a Tinta Könyvkiadó újdonságáról.

Minden nap ünnep – Kerekes István fotóművész története és fotográfiája a (Fény)képes krónikában.Közelebbhozza egymáshoz az embereket – az eszperantóról, alapítójáról és hazai voantkozásairól írt Barabás Zsuzsa. Kacagóbáltól a Súrlott Grádicsig – Bölöni Domokos könyvajánlója.

Az Irodalom rovatban versek találhatók B. Mihály Csillától, Tóth Ágnestől, Müller Dezsőtől és Tar Károlytól, továbbá Fábián Judit karcolata is olvasható. A História rovatban Farkas László írása: Háború utáni megújulás –  Nagyvárad 1945-ben. A magyar film 120 éve – a budapesti Ludwig Múzeum tárlatáról Hollósi Laura írt. Novemberi újdonságok – a megyei könyvtár kínálata újabb magyar nyelvű könyvekkel gazdagodott.

Dobrudzsában látta meg a napvilágot – a Magyarremetén élő Bálind Mihályról Dérer Ferenc írt portrét. Nemzedékváltás egy debreceni „mézes” családban – Radics László mézeskalács-készítőről és családjáról Kocsis Csaba írt riportot. Ezenkívül fellelhető a lapban Fried Noémi Lujza Karácsony című publicisztikája, valamint Molnár Judit jegyzete Hasonlóságok és állati segítség címmel a Ferdítések rovatban. Victor Hugo gondolatát idézi Barabás Zsuzsa keresztrejtvénye, a helyes megfejtést beküldők között könyvjutalmat sorsolunk ki.

A címlapon lévő reprón Matza Teréz Lecke a kockáról című alkotása tekinthető meg. A hátlapon a Szent László tér régen és ma – Farkas László összeállítása.

A decemberi Várad megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, illetve Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu