Kulturális folyóirat és portál

Peter Sarik Trio____2022_Kleb Attila

2024. május 15 | Várad | Kultúra

Bartók-jazzfeldolgozások – A Sárik Péter Trió váradi koncertje

A Sárik Péter Trió Nagyváradon is bemutatja X2 Bartók című albumát. Erdélyi, partiumi turnéjuk Nagykárolyban kezdődött május 9-én. A körút utolsó állomása – Marosvásárhely, Parajd, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Csíkszereda után – Nagyvárad: a koncert május 16-án, csütörtökön 20 órától lesz a Moszkva Kávézóban.

A Sárik Péter Trió 2018-ban jelentette meg az első, Bartók-feldolgozásokat tartalmazó lemezét, amelyet Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében mutattak be. Azóta a világ 15 országában játszották e zenei anyagot, óriási sikereket aratva Finnországtól Kazahsztánon át egészen Kínáig.  A CD 2020-ban Fonogram-díjat kapott Az év jazzalbumaként, a 2022-ben megjelent koncertváltozat pedig 2023-ban volt jelölt ugyanerre az elismerésre. Most e sorozatnak az legújabb lemezét mutatják be.

Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző megfogalmazása szerint: „Nagy utat jártunk be Bartókkal. Az első CD megjelenésekor az elsődleges célunk az volt, hogy olyanokkal is megszerettessük ezt a zenét, akik eddig idegenkedtek tőle, illetve szintén a jazz sajátosságai miatt olyan helyszíneken is játszhassunk Bartókot, ahol amúgy elképzelhetetlen lenne.  Boldogan látom, hogy mindkét célunk teljesült. Majd’ száz koncerten vagyunk túl, és akárhová mentünk, mindenhol szeretettel és rajongással fogadták a műsort, de a legnagyobb élmény talán az volt, amikor egy nyári fesztiválon a fűben heverő közönség egyszer csak felpattant és elkezdett táncolni a Topogóra. Akkor szerintem még Bartók is elmosolyodott.”

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu