Kulturális folyóirat és portál

VAR apr ajanlo_cimlap

2022. április 18 | Várad | Kultúra

Áprilisi Várad

Megannyi érdekes olvasmány található a Várad folyóirat áprilisi lapszámában is. A tartalomból: Új dimenziók, Petőfi-ihletések és születésnap – a Tibor Ernő Galéria kiállításairól, alkotócsapatáról Tóth Hajnal írt. Tánclépésekbe menekített megmaradás – a székelyhídi tavaszváró néptáncfesztiválról D. Mészáros Elek számolt be. A Könyvespolc rovatban: Tizenkét kagyló, tizenkét gyöngyszem – Varga Melinda új verseskötetéről Fried Noémi Lujza írt recenziót; Hajdanvolt szeminaristák – A 230 éves váradi görögkatolikus papnevelde növendékeiről szóló tanulmánykötetről Máté Zsófia írt; a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár újdonságainak listája is megtalálható. A képes beszéd csapdái – Molnár Judit tiszta beszédre buzdít jegyzetében. Húsvéti locsolkodás – Kerekes István fotója és története a (Fény)képes krónikában. Az irodalom rovatban Márton Tímeától és Petrusák Jánostól prózát, Tóth Ágnestől és Csávossy György Istvántól verseket olvashatnak. Fotóriporterek tárlata a magyar sajtó napján – a debreceni Partium Házban megtartott vernisszázsról Tóth Hajnal tudósított.

A História rovatban: Adatok a XVI. Századi (Máramaros)-Szigetről – A Kaposvári Egyetem kutatóinak tanulmánya; Erdélyi Miklós és a váradi teátrum – Egy színigazgató sorsát Farkas László eleveníti föl. A hónap zeneszerzője: Rahmanyinov, az utolsó romantikus – Tóth Gábor írása. Bőgőjével bejárta a nagyvilágot – Sztojka Tamással, aki a szimfonikus és a cigányzenében is otthon van, Kocsis Csaba beszélgetett.

Berettyószéplak köztiszteletben álló polgára – Helmeczy Józseffel beszélgetett Dérer Ferenc. A közösség tere lett a palota alagsora – a váradi római katolikus püspökség székhelyén nyílt alkotóműhellyel kapcsolatos sajtótájékoztatóról Fried Noémi Lujza írt.

A címlapon D. Mészáros fotográfiája, a hátlapon Régen és most címmel Farkas László összeállítása látható. Mindemellett található a lapban keresztrejtvény Barabás Zsuzsától (a helyes megfejtők között nyereményt sorsolunk ki). Manet egyik megállapítását rejti a keresztrejtvény. Találhatók még a lapban a népszámlálással, az online kitöltéssel kapcsolatos hasznos tudnivalók.

A Várad folyóirat megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban, a Libris Antica Garasos híd melletti bódéjában, a főutcai Tom Expres antikváriumban, továbbá Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben. Újdonság, hogy mindemellett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványhoz tartozó kulturális intézetekben (például a Darvas-La Roche-házban, a Teleki és Kossuth utcai zsinagógákban működő múzeumokban, a városháza tornyában) is kapható most már a lap.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Várad folyóiratra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét. További részletek és tudnivalók a varad.ro honlapon találhatók.

 

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu