Kulturális folyóirat és portál

VAR jan 06_07_varadi 1

2022. március 2 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Váradi szabadkőműves iratokat is kiállítottak

A nagyváradi László király páholyhoz kapcsolódó dokumentumok is megtekinthetők az egykori páholyházban 2021. november 25-én megnyitott időszaki kiállításon.

A szabadkőműves templomnak elnevezett váradi múzeum tavaly októberi megnyitásakor mind a román, mind a magyar sajtó bírálta a szervezőket amiatt, hogy az állandó kiállításból hiányoznak a váradi vonatkozású anyagok, holott a László király páholy már az 1870‑es évektől működött, az intézménynek pedig éppen az egykori páholyház ad otthont. A Rulikowski (ma Armatei Române) út elején álló székházat 1901-ben emelték Bálint Zoltán és Jámbor Lajos budapesti műépítészek terve alapján, és 1902. február 2‑án avatták fel. A műemlék épületet egy közel hatmillió lejes európai uniós projekttel újíttatta fel 2018–2021-ben a nagyváradi önkormányzat, hogy ott a szabadkőművesség múzeumát rendezzék be. Az intézményt tavaly október közepén nyitották meg a látogatók előtt.

A múzeumban az egykor Nagyváradon működött László király páholynak dedikált időszaki kiállítás nyílt tavaly november végén. Ezen a többi között látható Tabéry Géza felvételi kérelme és nyilatkozata, meghívó az 1875–76-ban elhunyt testvérekre való megemlékezésre, levelezés a budapesti johannita páhollyal és más páholyokkal, felvételi kérelem a Bihar páholyba, újságcikk a váradi szabadkőművesek karitatív tevékenységéről, szabadkőműves medál stb. A legrégebbi kiállított dokumentum egyébként 1872-ből származik, és a László király páholy megalapításához kapcsolódik.

A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány és az Országos Levéltár szervezte az időszaki tárlatot. E két intézmény együttműködik a levéltárakban fellelhető nagyváradi és romániai szabadkőműves dokumentumok azonosításában és restaurálásában, továbbá a László király páholy dokumentumainak kutatásában. A megnyitó végén a két intézmény vezetői, Angela Lupșea, illetve dr. Cristian Anița megállapodást írtak alá ennek az együttműködésnek a 2023-ig való meghosszabbításáról. Kutatnivaló van bőven, mint azt dr. Mihai Georgiţă, a levéltár Bihar megyei kirendeltségének vezetője kifejtette, ugyanis több mint 16 ezer lapnyi dokumentum van még náluk. Ezek legtöbbje magyar nyelvű, de akad román nyelvű levelezés, valamint német és francia nyelvű irat is. A dokumentumok restaurálása folyik, és a tervek szerint két éven belül kutathatóvá teszik ezeket a levéltár kutatótermében. A megnyitón megjelenteket Arina Moș nagyváradi alpolgármester is köszöntötte, külön kiemelve, hogy a kulturális eseményeknek nem szabad eltűnniük az életünkből.

A váradi vonatkozású dokumentumok mellett kiállítottak két szabadkőműves zászlót is, melyeket eddig ugyancsak a levéltárban őriztek. Ezeket több mint 70 év után Nagyváradon láthatja először a közönség, hiszen ez az ország első olyan múzeuma, mely a szabadkőműves mozgalomhoz kötődik – hangsúlyozta dr. Cristian Anița. Angela Lupșea pedig egyebek mellett azt is bejelentette, hogy február 2‑án nemzetközi konferenciát tartanak, a László király páholy európai kontextusban témával.

A szabadkőműves múzeum keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tart nyitva, a tavaly november végén nyílt időszaki kiállítás szeptember 30-ig látogatható; egy felnőtt belépő 10, egy gyermekjegy 5 lejbe kerül.

Nyitókép: Budapesten 1876-ban készített szabadkőműves medál

Galériabeli fotók: Az egyik zászló; Megemlékezésre hívás és levelezés; Tabéry Géza felvételi kérelme… és nyilatkozata; dr. Mihai Georgiţă, Angela Lupșea, dr. Cristian Anița és Arina Moș a megnyitón

(Megjelent a Várad 2022/1. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu