Kulturális folyóirat és portál

VAR jan 39_kezdjuk

2022. március 2 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Újdonságok a megyei könyvtárban

Újabb magyar nyelvű könyvújdonságok kerültek a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár polcaira tavaly decemberben. Érdemes körülnézni a tékában, hiszen gyermekek és felnőttek egyaránt találhatnak kedvükre való olvasnivalót.

Több nagyváradi vagy váradi kötődésű, illetve Bihar megyei szerző könyveivel is bővült a kínálat, például munkatársunk, Molnár Judit Nádpálca nélkül, néhai kollégánk, Péter I. Zoltán Régi képeslapok, régi történetek és Szilágyi Aladár A Verità vándorai, illetve Flandriától Ticinón át Lombardiáig című kötetével. Farkas Antal és Szilágyi Aladár jegyzi a Kínlódjfalva, volt egyszer című kötetet, ezek mellett többek között Fábián Sándor Doktor Danyek esetei – humoros karcolatfüzér, Neumann Ottó Karrierkeringő, Dánielisz Endre Galíciától a Garda-tóig – napló az első világháború éveiből és Biró Árpád Levente Első felvonás – drámák és Mesék a paraván mögül – szemelvények a nagyváradi művészi bábjátszás történetéből című könyvei is kikölcsönözhetők, akárcsak Mihók Tamás Rizómazaj című verseskötete. Mátyás Zsolt Imre Diógyerekek című kötete, Fábián Tibor két könyve, a Guyana szörnyei, illetve a Ceaușescu elvtárs, pajtás mellett Sikli László tavaly Nagyváradon is bemutatott, Kísértés vagy belső parancs? című kötete is a polcokra került.

A kortárs szerzők közül Tompa Andrea Haza, Grecsó Krisztián Mellettem elférsz, Vida Gábor Egy dadogás története és Ahol az ő lelke, valamint Dragomán György Főzőskönyv és Rendszerújra című köteteit olvashatják.

Gyermekeknek és kamaszoknak a Móra kiadó pöttyös borítójú könyveit – például Turbuly Lilla Kosársuli, Balázs Ágnes Lufi és a nyolcpecsétes titok és Lufi és párizsi randevú – vagy Anna Sewell Fekete szépség, J. K. Rowling Ickabog és A karácsonyi malac, valamint Geronimo Stilton Karácsonyi ének című köteteit ajánljunk. A konyhaművészet iránt érdeklődőknek pedig Fördős Zé Brutális kaják, Pataki János Székelyföld ízei és Irina Georgescu Kárpátok ízei című könyveit.

Az önéletrajzi ihletésű kiadványok közül Presser Gábor Presser könyve I., Hernádi Judit és Tarján Zsófia Ne maradjon kettőnk között és Barack Obama Egy ígéret földje – elnöki memoár című köteteit ajánljuk, a román szerzők magyar fordításban megjelent művei közül pedig az ismert történész, Lucian Boia Ember és klíma, Andrei Pleșu művészettörténész, volt kulturális és külügyminiszter Tescani napló és Ruxandra Cesereanu Keresztesasszony című kötetét.

A borzongatás nagymestere, Stephen King Éjszakai műszak, Minél véresebb és Halálsoron című könyvei is megérkeztek a tékába, a krimikedvelők például Ken Follett Soha és Könyörtelenül című történeteinek örülhetnek. Jodi Picoult művei közül az Apró csodák és A két út könyve került a polcokra, Ljudmila Ulickaja tollából pedig a Kukockij esetei.

Könnyedebb olvasmányok lehetnek a következők: G. K. Chesterton: Brown atya nyomoz, Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei, Jandy Nelson: Az ég a földig ér, Leslie L. Lawrence: Matilda kalapja (Báthory Orsi történetei sorozat).

(Megjelent a Várad 2022/1. számában)

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu