Kulturális folyóirat és portál

uj muzeumi 4

2022. szeptember 30 | Fried Noémi Lujza | Közérdekű

Új múzeumi részlegek nyíltak

Októberben befejezhetik a Körösvidéki Múzeum új székhelyének teljes berendezését, a néprajzi részlegen még dolgoznak – hangzott el az újkori történelmi, illetve egyetemes és kortárs művészeti részlegek szeptemberi megnyitóján.

A nagyközönség szeptember 15. óta nézheti meg az új állandó kiállításokat a Körösvidéki Múzeumban, egy nappal azelőtt pedig Gabriel Moisa múzeumigazgató Călin Gal megyei tanácsi alelnök, illetve Florina Ciure és Cornel Abrudan, a történelmi és művészeti részlegek vezetői társaságában tartott rövid megnyitót a sajtó munkatársai előtt, majd bejárhattuk az új részlegeket. A második emeleten az új termeket A román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára elnevezésű RO–HU projekt eredményeképpen rendezték be, ennek kapcsán Gabriel Moisa többek között elődjét, Aurel Chiriacot, illetve a korábbi pályázati partner Várad kulturális folyóiratot és a helyébe lépő Gheorghe Şincai Bihar Megyei könyvtárat is megemlítette, és köszönetet mondott minden munkatársának, aki hozzájárult az új részlegek kialakításához. A néprajzi részlegen még folyik a munka, remélhetőleg októberben elkészülnek azzal is, így befejeződik a múzeum berendezése, mondta a múzeum igazgatója.

A termek, tárlók, pannók felirata háromnyelvű (román, angol, magyar). Egyebek mellett Nagyszalonta vagy éppen Élesd rövid történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők. A kiállított tárgyak között szerepel például a Váradi és korabeli magyar és román nyelvű kiadványok, de van terem, amelyikben régi korok patikáját vagy szalonját láthatjuk, és közelmúltunk, azaz a Ceauşescu-kor emlékei is megtekinthetők egy időszaki kiállításon. A művészeti részlegen a kortárs romániai festészet és szobrászat alkotásai mellett egy teremben a 35-ös Műhelynek (Atelier 35) is emléket állítottak, de kitekintést kapunk az európai művészet különböző ágaira is; egy időszaki kiállítást például osztrák metszetekből állítottak össze.

uj muzeumi 1A uj muzeumi 1B uj muzeumi 2 uj muzeumi 3 uj muzeumi 5 uj muzeumi 6 uj muzeumi 7 uj muzeumi 8

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu