Kulturális folyóirat és portál

muzeumok ejszakaja logo

2021. június 30 | Hírek

Éjjeli múzeumlátogatás

Franciaország Kommunikációs és Kulturális Minisztériuma bejelentette, hogy a védnöksége alatt zajló Múzeumok Éjszakája – melyet hagyományosan májusban szerveznek meg – idén július 3-án lesz. Ehhez a dátumhoz igazodnak Váradon is: július 3-án, a hónap első szombatjának éjjelén látogathatók a múzeumok a Körös-parti városban is. A Nagyváradi múzeumok közösen! elnevezésű rendezvénysorozatnak ez lesz a hatodik kiadása.

19-24 óra között látogatható: a Körösvidéki Múzeum (a Rulikowski, ma Armatei Române utca 1/A. szám alatti székhelyen az állandó és időszaki tárlatok megtekintése mellett meglepetésekkel is várják az érdeklődőket);  a Iosif Vulca, Aurel Lazăr és Ady Endre emlékmúzeumok; a városi múzeum; az ortodox püspökség múzeuma; a Szent Miklós görögkatolikus székesegyház gyűjteménye.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is újból csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Az érdeklődők megtekinthetik a püspöki palotában megnyílt egyházművészeti gyűjteményt, felkereshetik a Gránátalma Patikatörténeti Múzeumot, illetve a székesegyházban is nyitott kapukkal várják a látogatókat. A rendezvény teljes ideje alatt, 19 és 24 óra között a látogatás ingyenes.

19-22 óra között fölkereshető: a katonai múzeum; a Darvas-La Roche-ház; a Cion temploma neológ zsinagóga; az ortodox zsinagóga; a városháza tornya; a zsidó történeti múzeum.

A járványügyi szabályoknak megfelelően mindenik kulturális létesítményben mérik a testhőmérsékletet, továbbá kötelező a maszkviselet, kézfertőtlenítés, távolságtartás. A Körösvidéki Múzeum legtöbb húszfős csoportokban látogatható, három különböző útvonalon, elkerülendő az összezsúfolódást. Az emlékmúzeumokba egyszerre maximum tíz személy mehet be.

Az eseménysorozat együttműködő partnerei: Bihar Megyei Tanács, Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, Görögkatolikus Püspökség, Ortodox Püspökség, Nagyváradi Egyetem, Körösvidéki Múzeum Barátai Egyesület.

A Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) közleménye szerint a Múzeumok Éjszakája alkalmából a 12-es és 14-es autóbuszok hosszabbított program szerint, éjfélig közlekednek.

 

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu