Kulturális folyóirat és portál

toth pista szuletesnap 1

2021. augusztus 11 | Tóth Hajnal | Kultúra

Tetten ért pillanatok – Tóth István jubileumi fotótárlatai

Az idén ünnepli hetvenedik születésnapját és munkásságának ötvenedik évfordulóját a nagyváradi Tóth István fotóművész (AFIAP), az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke. Augusztus 9-én egynapos kiállítással ünnepelt a Kossuth utcai neológ zsinagógában. Másnap, augusztus 10-én a várban lévő Euro Foto Art Galériában (amely FIAP-kiállítóközpontként is működik) nyílt hetven fekete-fehér fotográfiából összeállított jubileumi tárlat Tetten ért pillanatok címmel, a szintén várbeli Vilidár István Galériában pedig portré- és eseményképeket lehetett megtekinteni.

A zsinagógában születésnapi üdvözlőbeszédek és az alkalomhoz illő zeneművek hangzottak el. Az augusztus 8-án hetvenedik életévébe lépett fotóművészt  köszöntötte többek között dr. Radu Igazság képzőművész, animációsfilm-rendező, egyetemi tanár, Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke, Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő, Ramona Novicov műkritikus. A jubileumi rendezvényen muzsikált Lucian Maliţa hegedűművész és Thurzó Sándor József brácsaművész, valamint a Nagyváradi Rockfilharmóniából a Chelu família három tagja. Ramona Novicov mind köszöntőbeszédében, mind a jubileumi fényképalbumban megjelent írásában méltatta Tóth István fotóművészi és szervezői kvalitásait. „Életrajza minden szempontból figyelemreméltó. Belepillantva, az irányzatok és alkotások rendkívül széles palettája, a fotóművészetnek és vizuális pedagógiának szentelt életút tárul elénk, mint egy gazdagon díszített, színes legyező. (…) vitathatatlan integritású, diplomatikus, mosolygós, ugyanakkor határozott és kitartó ember. (…) a múltban és a jelenben is kizárólag a fotográfia művészetébe vetett hitének szentelte magát. Megvolt benne az a néha vakmerőséggel felérő bátorság, hogy fáradhatatlan munkával, a legnagyobb önuralommal és örömmel meghozott személyes áldozatok árán nemzetközi kiállításokat szervezzen. (…) Lendületességének, rendületlen fiatalságának egyik titka a családja, melyben összhang, szépség, megértés, humor, példaértékű kölcsönös tisztelet uralkodik.” Tréfás megjegyzések is elhangzottak, miszerint csupán az első hetven év nehéz, a többi gyerekjáték.

A várbeli vernisszázson többek mellett Horváth Imre fotóművész, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elnöke méltatta az ünnepelt munkásságát. Horváth nemegyszer járt már Váradon, s mint mondta, olyankor mindig azt tapasztalta: Tóth István sürög-forog, szüntelenül eseményeket, különféle kiállításokat szervez, igyekszik mindent megtenni azért, hogy meghívottai szép emlékekkel távozzanak e rendezvényekről. Ám saját fotóművészi tevékenységébe kevésszer nyújt bepillantást, ezért is örvend, hogy ezúttal saját fotográfiáiból nyílt gyűjteményes kiállítás. Születésnapi jókívánsága az, hogy Tóth István a hetvenedik életévét betöltve nyisson új korszakot, és foglalkozzék többet a saját művészetével. A születésnapi tortát stílusosan egy marcipánból készült fényképezőgép és film díszítette. A közös fotózkodás, csoportképkészítés és pezsgőbontás e tárlatnyitón is elmaradhatatlan volt.

Fotók: Varga Bernadette

A Tetten ért pillanatok elnevezésű jubileumi tárlat a várban szeptember 8-ig látogatható. A Tóth Istvánnal készült interjú a Várad folyóirat szeptemberi lapszámában olvasható majd.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu