Kulturális folyóirat és portál

Eszteró_István

2024. január 9 | Várad | Kultúra

Temesvári költő érkezik Váradra

A kortárs bánsági magyar irodalom doyenje, Eszteró István január 13-án, szombaton 16 órától mutatja be legújabb, immár nyolcadik verseskötetét Nagyváradon, mégpedig a Kazinczy (ma Patrioților) utca 4. szám alatti Adorján-palota földszintjén működő Semiramis bisztróban, a Várad folyóirat meghívására, a Szent László Egyesület szervezésében, a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár partnerségével.

Eszteró István 1941-ben született a Temes megyei Végváron, a kolozsvári egyetem magyar nyelv és irodalom szakán szerzett diplomát 1965-ben. Újtusnádon, Resicabányán, Temesrékason, Bodófalván és szülőfalujában is tanított, aztán 2003-as nyugdíjazásáig magyartanárként dolgozott Temesváron, ahol ma is él. 1975 óta számos antológiában szerepelt, féltucatnál is több önálló verskötete jelent meg, a legutóbbi A lírikus epizódja címmel a Kriterionnál, tavaly ősszel. Ennek öt versciklusa beszédes alcímekkel rendelkezik: Járvány járván, Itt még bármi megtörténhet, A szivárvány nevében, Ha nem lesz szál virág, Paganini sírja. A kötet az utóbbi két-három év verstermésének esszenciája, ennyi idő telt el a Róma felett az ég újra lángol című könyve megjelenése óta.

A költővel Dénes László beszélget, aki röviden bemutatja egyúttal a Várad folyóirat legutóbbi, decemberi számát is, amiben egyébként a vendégnek is megjelent három verse. Az író-olvasó találkozóra bárkit szeretettel várnak a színház melletti lokálban, a belépés ingyenes, a fogyasztás tetszőleges.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu