Kulturális folyóirat és portál

1

2022. május 3 | Várad | Kultúra

Vendégünk volt Varga Melinda költő

A József Attila- és Kinde Annamária-díjas, Térey János alkotói ösztöndíjas Varga Melinda szerző, az Irodalmi Jelen kulturális folyóirat szerkesztője volt lapunk vendége április utolsó hétvégéjén. A Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtárban találkozott az olvasókkal, s beavatta a hallgatóságot egyebek mellett a költői alkotása folyamatába.

Tizenkét kagyló és A Pacsirta és a Sas utca sarkán című köteteit hozta bemutatni Váradra, a vendéget Fried Noémi Lujza szerkesztő faggatta, miután röviden bemutatta a Várad aktuális számát. A beszélgetés során többször is elhangzott, Varga Melinda mindig örömmel jön a bihari megyeszékhelyre, az itteni irodalmárokhoz a munkakapcsolaton rég túlmutató, baráti szálak fűzik, s ma is sokat köszönhet egykori mentorának, barátjának, Kinde Annamáriának.

A két bemutatott kötet egynek indult, árulta el Varga Melinda, ám végül külön kívánkoztak a versek. A Tizenkét kagyló verseit az állatövi jegyek és a mitológia ihlette, s egy hét alatt írta meg a tizenkét nőtípust bemutató költeményt. Ezek mindegyikéhez Szekáry Zsuzsanna készített illusztrációt. A Pacsirta és a Sas utca sarkán című kötet 2020 decemberében jelent meg. A címbeli két madár a nő és a férfi szimbóluma, a legősibb költészeti téma, a szerelem jelenik meg változatos nézőpontokból a lapokon.

Az alkotást a következőképpen összegezte: „a tudat alatt mozgolódó emlékekből lesz gondolat, verskép, dallam”. Azt is vallja: „a költőt nem lehet elhallgattatni, a vers előbb-utóbb megszületik”.

Bővebben a Várad júniusi számában. A bemutatott versesköteteket egyébként az olvasnimeno.hu oldalon lehet megrendelni.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu