Kulturális folyóirat és portál

Speo-570x450

2023. február 1 | Hírek

Szpeleológiai témájú kiállítás nyílik

Fényvisszhang címmel nyílik kiállítás február 3-án, pénteken 17 óra 30 perctől a Körösvidéki Múzeum székhelyén (Rulikowski/Armatei Române u. 1). A barlangászati tematikájú fotókiállításon Cristian Tzecu és Cosmin Nistor alkotásai tekinthetők meg.

A kiállítás három részből áll: a legfrissebb alkotások a 2022-es franciaországi Spéléo Photo Meeting barlangászati túrába nyújtanak betekintést, a másik két részbe tartozó fotók egy ehhez hasonló spanyolországi túra keretében, valamint Románia lenyűgöző barlangjaiban készültek. A fotókat két temesvári barlangász, Cristian Tzecu és Cosmin Nistor készítette. A kiállításmegnyitó résztvevői egy VR-szemüveg (virtuális valóság) segítségével néhány barlangászati felvételt is megtekinthetnek, ezek spanyol szpeleológusok alkotásai. A kiállítás március 7-ig látogatható.

Itt kell megjegyezni, hogy a romániai magyar sajtó egy része – főként román hatásra – a „szpeológia” kifejezést alkalmazza a barlangkutatásra, amit ugyan könnyebb kiejteni, ám a legtöbb országban összeállított barlangtani nevezéktanok a szpeleológiát használják, beleértve az UNESCO szervezetei közé tartozó Nemzetközi Szpeleológiai Uniót (International Union of Speleology, UIS). A magyar szakemberek és nyelvészek egyetértenek abban, hogy ezt a kifejezést kell alkalmazni mind önállóan, mind összetételeiben (szpeleokartográfia, szpeleoklimatológia, szpeleofotográfia stb.). Tradicionális és érzelmi okok miatt dívik Romániában a szpeológia, bioszpeológia kifejezés, mivel Emil Racoviță, a híres román biológus ezt szerepelteti a barlangokkal foglalkozó tudomány megjelölésére az „Essai sur les problèmes biospéologiques” című, 1907-ben megjelent úttörő művében.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu