Kulturális folyóirat és portál

77721

2022. november 15 | Várad | Kultúra

Emléktárlat a barokk palotában

Jakobovits Miklós (1936–2012) utolsó, római ihletésű festői korszakából nyílik kiállítás Kozmikus oltár címmel a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota második emeleti kiállítótermeiben a hétvégén annak apropóján, hogy az örök kísérletező, filozofikus lelkületű, istenkereső művész egy évtizede, 2012. december 16-án adta vissza lelkét Teremtőjének.

Róma színei és formái, az impressziók gazdagsága a 2000-es évek elején arra sarkallták az amúgy is elmélyült gondolkodót, hogy az anyag mélyére ásva, a formák leegyszerűsítésével fejezze ki azt a katartikus létformát, amit az örök város (urbsa eterna – Tibullus) tömör lelkisége, az évezredek alatt felgyülemlett kultúra és művészet hagyott intellektusában. Sajátos jakobovitsi felületeket képezve e színek és formák felragyognak a 34 művet számláló válogatásban, a tárlat a „római korszak” keresztmetszetét képezi.

A november 19-én, szombaton 17 órakor megejtendő tárlatnyitón a pályatárs és jóbarát, Jovián György festőművész méltatja a nagyváradi mestert, a feleség és társ, Jakobovits Márta keramikusművész pedig a közös alkotói munka rejtelmeibe avatja be a közönséget. A tárlat egy évig lesz látogatható a barokk palotában.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu