Kulturális folyóirat és portál

Ziua Mondiala Art Nouveau Oradea 2024 - portrait

2024. június 6 | Várad | Kultúra

A szecesszió világnapja Nagyváradon

A Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage) számos programmal ünnepli a szecesszió világnapját Nagyváradon június 15-én. Az idei világnap központi témája a fény, amely lehet természetes, dekoratív, funkcionális, sőt akár interaktív is. A váradi rendezvények az egész napot felölelik, a részvétel mindenhol ingyenes.

Családi programok a Darvas-La Roche-házban és környékén

A világnapi programok 10 órakor kezdődnek két, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt szóló alkotóműhellyel. A Darvas-La Roche-ház mögötti sétányon a Coloradea című könyv illusztrátora, Alexandra Comanici várja a családokat szabadtéri festőműhelyébe. A képzőművész vezetésével a könyvből származó, állványokra helyezett sablonokat színezhetnek a résztvevők. A program 17 órától megismétlődik.

Szintén 10 órától Mara Vida építész tart alkotóműhelyt kicsiknek és nagyoknak. A résztvevők színes celofánból és fekete papírból készíthetnek a váradi szecesszióból inspirálódott ólomüveg-ablakokat. Helyszín a Darvas-La Roche-ház.

11 órától Zuh Deodáth eszmetörténész várja a művészettörténet iránt érdeklődőket Szecesszió – stílus vagy mozgalom? című előadására a Darvas-La Roche-ház konferenciatermében. Az előadás a szecesszió megnyilvánulási formáin, azoknak hasonlóságain és különbözőségein keresztül keresi a választ a címben feltett kérdésre.

16 órától a Lüster Manufaktúra kézművesei szerveznek kerámia- és porcelánműhelyt a Darvas-La Roche-ház teraszán. Az érdeklődők a ház ornamentikájából inspirálódott tárgyakat készíthetnek majd, miközben elsajátítják a kerámiapréselés és a porcelánöntés technikáját.

Rejtett tereket vesznek újra birtokba egy nap erejéig

Csak ezen a napon újra megnyitja kapuit a Fekete Sas palotában egykor működő mozi. A komplexum A termében különleges vetítésre várják a kíváncsiakat három időpontban: 10, 15, illetve 19 órától. A belépés a Sas palota passzázsából történik.

Premier: immerzív Klimt-kiállítás

Először láthatja a váradi közönség a bécsi szecesszió egyik alapítója, Gustav Klimt munkáiból inspirálódott immerzív kiállítást. A festő műveiből összeállított vetítés a főtéri Szent László templom falain kel életre 21:30 órától. A projekt a bukaresti MINA – Museum of Immersive New Arttal kötött együttműködésnek köszönhetően jött létre.

Újra felfedezzük szecessziós épített örökségünket

A Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage) idegenvezető számos időpontban várják a nap folyamán mindazokat, akik többet szeretnének megtudni a történelmi belváros szépségeiről. A túrák a következő időpontokban indulnak: nappali séták:10, 11, 12 (magyar nyelven),13, 15(angol nyelven), 16, 17, 18 órakor.

Esti séták: indulás 21 és 22 órától.

Remus Toderici váradi fotográfus fotós sétára invitálja az érdeklődőket 17 és 18 órától.

Az indulás minden esetben a Sas palota elől történik.

A nap végére különleges fénybe borulnak a váradi szecessziós paloták. 21.30 órától multimédiás vetítések, fényjátékok és interaktív installációk lesznek láthatók a következő épületeken: Fekete Sas palota passzázsa (Unirii / Szent László tér), Deutsch-ház (Alecsandri / Zöldfa utca), Poynár-ház (Ferdinand / Bémer tér), Egyesült Bihar Megyei Kereskedelmi Bank és Központi Takarékpénztár (ma a BRD székháza, Ferdinand / Bémer tér), Sztarill palota (Astoria, Ferdinand / Bémer tér), bazárépület passzázsa (Madách utca és Republicii / Fő utca között), Stern palota (Republicii / Fő utca), Apolló palota (Republicii / Fő utca), Moskovits palota (Republicii / Fő utca), illetve Adorján-ház ( Patrioților / Kazinczy utca).

A programot 22 órától Luiza Zan népszerű román jazzénekesnő különleges koncertje zárja a színház mögötti téren. A színpad hátterében a frissen felújított Adorján-ház ragyog újra régi fényében.

Figyelem! A részvétel minden eseményen ingyenes, de bizonyos esetekben regisztrációhoz kötött. A három alkotóműhely, a szecesszióról szóló előadás, a filmvetítés, illetve a fotós túra esetében kérik, iratkozzanak fel a rendezvény Facebook-eseményéről elérhető űrlapokon, itt: https://www.facebook.com/share/Cp6MEiTkXDbx2DsY/

A szecesszió világnapjáról

A Réseau Art Nouveau Network – RANN 28 olyan várost foglal magában, amelyek jelentős szecessziós örökségggel büszkélkedhetnek. A tagok között van például Párizs, Barcelona, Brüsszel, Budapest és Bécs.

Nagyvárad Románia egyetlen olyan városa, mely tagja ennek a hálózatnak. A szecesszió világnapját a szervezet 2013 óta ünnepli azzal a céllal, hogy a 19. század végére, 20. század elejére jellemző szecessziós művészetet és építészetet láthatóbbá tegye a nagyközönség számára.

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu