Kulturális folyóirat és portál

foto art ady 140

2017. november 23 | Tóth Hajnal | Művészet

Ady 140 – fotókkal nyitott a Könyvmaraton

Ady Endre születésének 140. évfordulója alkalmából kezdeményezett fotópályázatot a Várad folyóirat szerkesztősége, az Euro Foto Art Egyesület pedig felkarolta az ötletet, – mondta a tárlat november 21-i megnyitóján Tóth István, az egyesület elnöke. A megnyitó zenei aláfestését biztosító Thurzó Sándor József brácsaművésztől egy időre elköszöntek, ugyanis a muzsikus hamarosan újra Brazíliába megy, ahol ezúttal három hónapig tanít.

Traian Ştef Ady Endre nagyváradi éveiről beszélt, egyik publicisztikájának román fordításából idézett is a megnyitón. Szűcs László elmondta, hogy a fotópályázattal a költő életének váradt helyszíneit szerették volna megidézni s arra kérte közönséget: nézzék a formákat és a színeket, ugyanakkor lássák ezek mögött a költőt.

Az Ady–140 pályázat első helyezettje Remus Toderici, a második Claudiu Oros, a harmadik Morvay Szabó Edina lett. A zsűri különdíját Ovi D. Pop, míg az Ady Endre Emlékmúzeum különdíját Farkas László vehette át, míg Tóth istván részéről Szathmári Pap Károly plakettet Borbély Johanna, Ovidiu Gabor, Kajtár Tibor, Kovács László, Marius Sime, Gelu Vrabie és Kiss László vehetett át.

A kiállítás december 4-éig látható a nagyváradi Euro Foto Art Galériában.

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu