Kulturális folyóirat és portál

047_R6II7660-Enhanced-NR

2023. szeptember 15 | Hírek

A padlás – Premier a Szigligeti Társulatnál

A váradi magyar közönség nagy kedvencét, A padlás című zenés produkciót tűzi műsorára a Szigligeti Színház Szigligeti Társulata az új évad első bemutatójaként. A Presser Gábor zenéjével, Sztevanonity Dusán dalszövegeivel és Horváth Péter szövegkönyvével készült mesemusical ősbemutatója 1988-ban volt a Vígszínházban, Váradon pedig 1992-ben láthatta a publikum. Most Tóth Tünde állítja nagyszínpadra többek között Sebestyén Hunor (Rádiós), Kocsis Anna (Süni) és Szotyori József (Robinson, a gép) főszereplésével. Az előadásban ugyanakkor a társulat két legújabb és legfiatalabb tagja is szerepet kapott: Nagy László-Zsolt Barrabás és a Révész, Ilyés Klaudia pedig a Kölyök figuráját formálja meg.

Ég és föld között 35 éve áll tehát A padlás, ez a nagysikerű félig mese, félig musical.

Mikor e mese íródott, még nem is sejtettük, hogy a számítástechnika egyik legnagyobb port kavaró kérdése éppen a mesterséges intelligencia megjelenése lesz. Főhősünk, Rádi, a kirúgott fiatal tudós olyan gépet alkot, amely arcfelismerő programmal rendelkezik, önmagát javítja, de ha kell, az időjárást is megváltoztatja egy pillanat alatt… Valamikor ez valóban a mesék világához tartozott, de ma már a Robinsonhoz hasonló gépek itt vannak a mindennapjainkban. Rádiós, az alkotója annyira belemerül a tudományba, az általa alkotott rendszerbe, hogy észre sem veszi, hogy van élet azon kívül. Mert vannak, akik szeretik őt és számítanak rá: egy zeneakadémista lány, Süni, aki törékenysége ellenére igazi hős, Mamóka, akinek legnagyobb vágya egy unoka, elfelejtett mesehősök szellemei, akik a Révész nélkül nem juthatnak el az örök fény birodalmába. Rádi kénytelen kibújni a megszokott hétköznapi rutinból, mert jönnek a detektívek, és jön Témüller, a terrorista Barrabásnál is gonoszabb besúgó. Szerelem és barátság, élet és a túlvilág reménye, valamint izgalmas fordulatok és igazi krimi mozgatja e mesét és főhőseinket, s miközben szól Presser Gábor szinte mindenki által ismert csodás zenéje, minden megoldódik. Mint egy igazi mesében.

A premierre szeptember 16-án, szombaton 19 órától kerül sor, másodjára pedig másnap, vasárnap 19 órától játssza a musicalt a társulat. Néhány jegy még mindkét alkalomra kapható a Szigligeti Színház jegypénztárában, illetve online, a https://szigligeti.biletmaster.ro oldalon.

Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter

A padlás – musical

Szereplők:

RÁDIÓS – Sebestyén Hunor

SÜNI – Kocsis Anna

MAMÓKA  – Kovács Enikő, Molnár Júlia

BARRABÁS B. BARRABÁS, a gengszter;

RÉVÉSZ, aki külsőleg azonos Barrabással  – Nagy László-Zsolt

HERCEG, szellem, 550 éves  – Tőtős Ádám

KÖLYÖK, szellem, 530 éves  – Ilyés Klaudia

LÁMPÁS, szellem, 670 éves  – Kocsis Gyula

MEGLÖKŐ, szellem, 560 éves – Csatlós Lóránt

TÉMÜLLER, önkéntes  – Szabó Eduárd

DETEKTÍV  – Dimény Levente

ÜTEG  – Scurtu Dávid 

ROBINSON, a gép – Szotyori József

Rendező: Tóth Tünde

Díszlettervező: Rákay Tamás

Jelmeztervező: Lokodi Aletta

Koreográfus: Kányádi György

Zenei vezető: Brugós Anikó

Korrepetitor: Dombi Dávid   

Ügyelő: Vajda Bogi

Súgó: Țentea Katalin

 

 

 

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu