Kulturális folyóirat és portál

varad

2019. szeptember 17 | Tóth Hajnal | Kultúra

Őszi összművészet: HolnapFeszt és más különlegességek

 

Javában készül az új évadra a Várad Kulturális Folyóirat. Az ősz igencsak eseménydúsnak ígérkezik: lesz HolnapFeszt, Könyvmaraton, Kányádi-műsor a Kaláka zenekarral és Bogdán Zsolt színművésszel, folytatódnak az irodalmi estek.

 

Az őszi tervekről, programokról, az új évad érdekességeiről Szűcs László, a Várad Kulturális Folyóirat igazgatója és Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke számolt be a művészeti lap Bémer téri szerkesztőségében. A múlt évadban több sikeres könyvprojektet is sikerült véghezvinni. Jókora érdeklődésnek örvendett például a Kormányos László-féle Nagyvárad krónikája, valamint Péter I. Zoltán háromkötetes Ady-életrajzának megjelenése. Ugyancsak fontos kiadvány a Kinde Annamária összes versét tartalmazó könyv, az életműsorozat első darabja, valamint Szilágyi Aladárnak a kortárs történészekkel készített interjúit egy csokorba fogó kötet. Fontos része az esztendőnek az Ady – 100 programsorozat.

A HolnapFeszt összművészeti fesztivált szeptember 19-21. között szervezi meg a Várad Kulturális Folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület. (A részletes program lennebb, a cikk után olvasható.) Az irodalmi események mellett zenei, képzőművészeti és színházi témájú rendezvények is hangsúlyt kapnak a programban, amelynek zömét a felújított Ady Endre Emlékmúzeumban tartják meg. A fesztiválnak több, Nagyváradról elszármazott, illetve váradi kötődéssel is bíró vendége lesz, mint például Vindis Andrea kolozsvári színművész, Darvay Nagy Adrienne színházkutató, színháztörténész, Szabó K. István rendező, Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója.

A HolnapFeszt utórendezvényeként szeptember 27-én Király Kinga Júlia íróval találkozhatnak az irodalombarátok. Az író-olvasó találkozón főleg a szerző legutóbbi könyvéről beszélgetnek, amelynek címe: Az újrakezdés receptjei – Erdélyi zsidó történetek életről, éhségről és reménységről. Király Kinga Júlia olyan erdélyi asszonyokat kutatott föl és beszélgetett velük, akik túlélték a holokausztot, s akiknek segített a túlélésben az, hogy meséltek egymásnak régi családi receptekről, ünnepi eledelekről, étkezési szokásokról. A nagyváradi irodalmi esten az egyik olyan ételt is elkészíti majd az író, melynek receptje megtalálható a könyvben.

Vannak vidékek címmel november 1-jén lesz a nagyváradi filharmóniában a Kaláka együttes és Bogdán Zsolt kolozsvári színész közös Kányádi Sándor-előadása.

November 7-9. között tartják meg a XI. Nagyváradi Könyvmaratont a Várad Kulturális Folyóirat, a Holnap Kulturális Egyesület és a Szigligeti Színház közös szervezésében. Amellett, hogy rengeteg új kiadványt bemutatnak, egy színházi bemutató, a Tündér Lala premierje is belefolyik úgymond a Könyvmaraton programjába. Szabó Magda művét Egressy Zoltán írta színpadra, az íróval beszélgetés lesz az előadás után.

Simon Judit arról mesélt, lesz egy igazi újdonság és kuriózum is a Könyvmaraton során: három szerző (Lovassy Cseh Tamás, Biró Árpád, Demény Péter) és három rendező (Hunyadi István, Tasnádi-Sáhy Péter, Mátyás Zsolt) versenye. Az íróknak drámát kell írniuk egy nap alatt. A témakör: egy epizód Ady életének váradi időszakából. A szerzők sorsot húznak, így dől majd el, ki melyik epizódról írjon. Azt ugyancsak kisorsolják, melyik rendező melyik darabot vigye színre. A rendezésre is egy nap jut. Szintén sorsolás útján derül ki, melyik színész melyik darabban játszik majd. A Könyvmaraton záróestéjén mutatják majd be a három előadást egymás után a Szigligeti Stúdióban. A Várad decemberi lapszámában meg is jelenik majd a három dráma, illetve az alkotók reflexiói. A Kányádi-előadás kivételével mindenik őszi programra a belépés ingyenes.

A sajtótájékoztatón Szűcs László elmondta még: az intézményfenntartó Bihar Megyei Tanácsnál kedvezően bírálták el az elmúlt öt évben kifejtett menedzseri munkáját, így majd benyújthatja pályázatát a következő időszakra. A nagyvárad-velencei kultúrház felújításáról, átalakításáról is említést tett, mely esetében a kivitelezés közbeszerzési eljárásának lezárásánál tartanak. Az európai uniós projekt keretében újjávarázsolandó kultúrházat multikulturális központtá alakítják. Egyebek mellett mintegy kétszéáz fős előadóterem, kiállítóterem, valamint kisebb rendezvényekre alkalmas stúdióterem kap majd helyet az épületben.

 

A HolnapFeszt 2019 programja

Szeptember 19., csütörtök:

* 19 óra: Élő Várad performansz: Teremtés – Padödő

Közreműködik: Kemenes Henriette költő, Ozsváth Zsuzsa költő, Tasnádi-Sáhy Péter író.

Helyszín: Várad szerkesztőség (Patrioţilor utca 2. szám)

Szeptember 20., péntek:

* 18 óra: Váradról indult

Vendégünk Vindis Andrea kolozsvári színművész

Házigazda Simon Judit

Helyszín: Ady Endre Emlékmúzeum

* 19 óra: Darvay Nagy Adrienne: Bánk bán, a Magyar Hamlet

Közreműködik Demeter András színművész, a Román Televízió Tévé-színházának igazgatója

Beszélgetőtárs Szűcs László, a kötet szerkesztője

Helyszín: Ady Endre Emlékmúzeum

* 20 óra: Daniela Silidean: A hovatartozás illúziója – Szabó K. István rendezései

Kétnyelvű könyvbemutató. A szerzővel és Szabó K. István rendezővel beszélget Simon Judit

Helyszín: Ady Endre Emlékmúzeum

Szeptember 21., szombat:

* 16,30 óra: Ujvárossy Kerekes Gyöngyi művészeti albumának bemutatója

Közreműködik Ujvárossy László képzőművész, egyetemi tanár

Beszélgetőtárs Szűcs László

Helyszín: Ady Endre Emlékmúzeum

* 17,15 óra: A Kuncz Aladár életműsorozatot bemutatja Boka László irodalomtörténész, a sorozat szerkesztője, az OSZK tudományos igazgatója és H. Szabó Gyula, a Kriterion Kiadó igazgatója

Helyszín: Ady Endre Emlékmúzeum

*18 óra: Ady és a Holnaposok megzenésített versei

Kocsis Csaba (Berettyóújfalu) előadóestje

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu