Kulturális folyóirat és portál

twins_frenakpal

2020. október 10 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Negyedszer is Infinite Dance Festival

Október 20–25. között negyedik alkalommal szervezi meg a Szigligeti Színház az Infinite Dance tánc- és összművészeti fesztivált Nagyváradon.

 

Hat nap alatt 18 produkciót láthatnak majd a nézők Románia és Magyarország legjelentősebb tánc- és mozgásszínházi műhelyeinek előadásában. A részletekről Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, Szabó Enikő Ágnes, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója, valamint Dimény Levente, a fesztivál művészeti vezetője tájékoztatott.

„Bátran felelős és felelősen bátor” az az intézményvezető, aki előadásokat és fesztiválokat szervez, – mondta Czvikker Katalin főigazgató, aki hozzátette: az elmúlt másfél hónap alatt nem történt olyan esemény, ami miatt fel kellett volna függeszteniük az előadásokat. A főigazgató szerint a változó rendelkezések az ő dolgukat is megnehezítik, mindazonáltal, ahogy eddig is, minden megtesznek, hogy a nézők is biztonságban érezhessék magukat előadásaikon, mert úgy vélik:

a színház egyik alapvető feladata a kulturális és közösségi élmények megteremtése.

A magyarországi meghívottaik egy negatív teszt birtokában jöhetnek fellépni, a szervezők pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy egészségesen is térjenek haza.

Amellett, hogy a közönség „helyben” láthat olyan előadásokat, amelyekért Budapestre vagy Bukarestbe kellene utaznia, a táncegyüttes tagjainak fejlődését is segíti a fesztivál, – fogalmazott Szabó Enikő Ágnes. A házigazda táncegyüttes többször is színpadra lép a fesztivál folyamán, a nyitónapon pedig zenekaruk koncertezik majd, kortárs és néptáncelőadásaik zenéjét játsszák.

Az idei előadásokat nyílt pályázati felhívás útján, csaknem hatvan pályázati anyag közül választotta ki a szervezők által felkért háromfős, nemzetközi kuratórium, – árulta el Dimény Levente. Lőrincz Katalin táncművész-pedagógus és Vava Ştefănescu, koreográfus, a Bukaresti Nemzeti Táncközpont menedzsere mellett a nagyváradi Jakobovits Márta keramikusművész nézte meg a produkciókról készült filmeket, s választotta ki a fellépőket. Bár az Az Akadémiák Napja programjára meghívást kapott a budapesti Színház és Filművészeti Egyetem és az I. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem is, előbbiek a „a már ismert okok”, utóbbiak a román fővárosban bevezetett korlátozások miatt nem jönnek most Nagyváradra.

Lőrincz Katalin azt is elárulta: több szempont alapján válogattak az előadások között, fontos volt a sokszínűség, a családbarát előadások megléte, figyelniük kellett arra is, hogy a színház terei mire alkalmasak, de az egyik fő szempontjuk az volt, hogy az előadásokban mennyire jelenik meg az „itt és most érzése”, mennyire szólnak azok rólunk és hozzánk.

A fesztiválra egyébként meghívást kaptak az Imre Zoltán Program alkotói is, Nagyvárad lévén az egyetlen határon túli helyszíne a fiatal táncművészeknek szóló ösztöndíjprogramnak.

A fellépők között lesz az európai hírű Frenák Pál Társulat, a Duda Éva Társulat és a Pataky Klári Társulat, valamint a Contemporary Creative Dreamers, illetve az IndieBox romániai táncos szcénát képviselő független együttesek, de fellép az egri GG Tánc Bolero című ökobalettjével, továbbá a Duna Táncműhely népi ihletésű A tizedik vőlegény című előadásával.

A fesztiválra jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában, illetve online, ezek ára a nagyszínpadi előadásokra (a hely függvényében) 15 és 30 lej között változik, a stúdióelőadásokra 20, illetve 15 lejbe kerülnek a belépők. Bérletet nem, de napijegyeket lehet vásárolni, ezek ára az aznapi előadások számától függően 25 és 40 lej között mozog.

 

Fotó: A Frenák Pál Társulat Twins című, az ikerlétről szóló előadásának részlete

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu