Kulturális folyóirat és portál

infinite-3

2016. október 13 | Tóth Hajnal | Kultúra

Infinite Dance – a (tánc)művészet sokszínűsége

A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese második alkalommal szervezi meg az Infinite Dace Fesztivált (IDF). Az október 26-30. között zajló tánc- és összművészeti fesztivál öt napja alatt öt helyszínen több mint húsz programmal várják az érdeklődőket. A mozgásszínházi előadások, táncjátékok mellett lesznek koncertek, workshopok, valamint egy összművészeti performanszra is várják a közönséget.
A tavaly első alkalommal megszervezett fesztivál célja, hogy a térség legfontosabb mozgásszínházi törekvésein keresztül mutassa meg a táncművészet sokszínűségét. A fesztivál első, 2015-ös kiadásának sikere arra ösztönözte a szervezőket, hogy Bukaresttől Budapestig a szakma legjobbjait hozzák el Nagyváradra. Az idei eseményeket a Moszkva Kávéházzal, a Várad kulturális folyóirattal, a Darvas-La Roche-házzal, a StudioAct független színházzal, valamint helyi amatőr tánccsoportokkal együttműködve szervezik.

Az Infinite Dance-et beharangozó sajtótájékoztatón Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója elmondta: az IDF-et kétévente szervezik ezután, felváltva a bábosok a Fux Fesztjével. Hangsúlyozta: fontos, hogy a tehetséges fiataloknak lehetőséget adjanak a megmutatkozásra. Ez a táncművészeti fesztivál erre is remek alkalom. Különféle stílusokat, technikákat mutatnak be, lehet sokat tanulni is egymástól. Czvikker Katalin hozzáfűzte: örvendenek, hogy idén a budapesti és marosvásárhelyi táncművész-növendékek mellett a bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit is vendégül láthatják. A főigazgató arról az újdonságról is tájékoztatott, hogy fesztiválbérleteket létesítettek, ezek az IDF öt előadása közül háromra érvényesíthetők. A fesztiválbérlet 40 lej. Ezt föl lehet használni a Szigligeti Színház által meghívott vendégelőadásokra is. Ugyancsak nóvum, hogy a rendezvény részletes programját az okostelefonokkal rendelkezők a FestivApp applikáció letöltésével is követhetik.

Az IDF előadásaira jegyek (a legolcsóbb 5, a legdrágább 40 lej) már kaphatók a színház jegypénztárában, valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A koncertekre a Moszkva Kávézóban válthatók belépőjegyek.

Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes és az IDF művészeti vezetője ismertette a részletes programot. (A részletes cikkünk végén található.) Kifejtette: a majd’ egy hét alatt egymástól különböző rendezvények lesznek, ám ezek valamiképpen mégiscsak kötődnek egymáshoz. A színvonalas, különlegesnek ígérkező mozgásszínházi előadások, táncjátékok mellett felhívta a figyelmet az október 28-i, COMPOS című összművészeti performanszra a Darvas-La Roche-házban. Az improvizációs performanszt a Várad folyóirat fiatal költői, a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai, a Nagyváradi Állami Filharmónia ifjú muzsikusai és néhány váradi képzőművész hozza létre. A Moszkva Kávézóban négy koncert lesz, a nyitónapon klezmerzene; koncertezik továbbá a Perihelion zenekar és a Hiperkarma együttes, a záróesten pedig Ganxsta Zolee és a Kartel lép föl.

A Szigligeti Színházban minden nap 18.30-kor kezdődik előadás, a meghívott profi táncegyüttesek produkciói előtt két-két amatőr tánccsoport lép majd fel. Az amatőrök között található hiphop, néptánc- és társasági tánccsoport is, mondta Passan Simon Noémi, a Unique Dance Studio vezetője.
Az Infinite Dance Fesztivál részletes programja

Október 26., szerda
11-15 óra között: Workshop Mălina Andrei irányításával

Helyszín: Szigligeti Stúdió
18:30: M Studio – Tavaszi áldozat

Szigligeti Színház
20: Oradea Klezmer-koncert – A világ minden tájáról

Moszkva Kávézó
Október 27., csütörtök
11-15: Workshop Mălina Andrei-jal

Szigligeti Stúdió
18.30: a Feledi Project (Budapest) előadása – Idők folyamán

Szigligeti Színház
20: Bukaresti Nemzeti Táncközpont – Nem mind hősök

Árkádia Bábszínház
Október 28., péntek
11-15: Workshop Mălina Andrei-jal

Szigligeti Stúdió
17: COMPOS – összművészeti performansz

Darvas-La Roche Ház
18:30: Nagyvárad Táncegyüttes – Stabat Mater

Szigligeti Színház

 

20: András Lóránt Társulat – Monológok

Szigligeti Stúdió
20: Perihelion-koncert

Moszkva Kávézó
Október 29., szombat
11-15: Workshop Lőrinc Katalinnal

Szigligeti Stúdió
17: Magyar Táncművészeti Főiskola – Mi a modern-, mi a kortárs-, mi a modern / kortárs tánc?

Szigligeti Stúdió
18:30: Magyar Táncművészeti Főiskola, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, I. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem – Főiskolák gálája

Szigligeti Színház
20: Studio Act – Molloy

Studio Act Multimédiás Központ (Crinului utca 2. szám)
20: Hiperkarma-koncert

Moszkva Kávézó
Október 30., vasárnap
11-15: Workshop Lőrinc Katalinnal

Szigligeti Stúdió
18.30: Magyar Állami Népi Együttes – Megidézett Kárpátalja

Szigligeti Színház
20: Ganxsta Zolee és a Kartel-koncert

Moszkva Kávézó

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu