Kulturális folyóirat és portál

VAR nov 39_CSALB logo

2021. december 14 | Fried Noémi Lujza | Társadalom

Ne várják meg a végrehajtást!

A Pénzügyi Békéltető Testület (Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar – CSALB) a végrehajtási eljárás megkezdése után is eljárhat, de már csak ritkán békéltethet eredményesen.

A pénzintézetek és adósaik között közvetítő Pénzügyi Békéltető Testület tájékoztatása szerint 2020 elejétől 2021. szeptember végéig összesen 130 olyan kérelem érkezett hozzájuk, melyet a végrehajtás megkezdése után írtak. Bár ennek az eljárásnak a megkezdése már korlátozza a békéltetés lehetőségét a felek között, öt esetben mégis sikerült felfüggeszteni a végrehajtást, s a bank elfogadta az ügyfél fizetési kötelezettségvállalását.

Ebben a szakaszban már azért nehezebb a békéltetés, mert az ügyfél és a bank mellett egy harmadik szereplő, a végrehajtó is megjelenik. Az ügyfelek kifizetési javaslatait neki is jóvá kell hagynia, mielőtt azokat a bank elfogadja, továbbá megjelennek a végrehajtás költségei, az ügyfélnek azokkal is számolnia kell, még ha maga a békéltetés ingyenes is – magyarázta Alexandru Păunescu, a békéltető testület kollégiumának koordinátora. Azt javasolják a bankoknak, hogy a végrehajtás megkezdése után is fogadják el a kérelmeket, hiszen az a legfontosabb, hogy ne kerüljön sor a javak eladására. Ráadásul a végrehajtás sokáig tart és költséges mindkét félnek, míg a békéltetés során találhatnak olyan megoldást, amellyel átütemezhetik az adósságot.

Az ügyfeleknek arra kell vigyázniuk, hogy a részletfizetésük ne késsen több mint 90 napot, mert ha többet késik, a bank elindíthatja a végrehajtási eljárást. A békéltető testülethez is ennek a határidőnek a lejárta előtt forduljanak! Azt is fontos tudni, hogy a három hónap elteltével már nem törleszthetik a hitelt részletekben, hanem a teljes fennmaradt összeget egyben kéri a bank.

(Megjelent a Várad 2021/11. számában)

Copyright © 2023 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu