Kulturális folyóirat és portál

VAR szept 39_egyre

2021. október 25 | Várad | Társadalom

Egyre több a sikeres pénzügyi békéltetés

A Pénzügyi Békéltető Testület (Centrul de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar – CSALB) működése óta a legmagasabb, több mint 800 ezer eurónyi kedvezményt szerzett a békéltetéssel az ügyfeleknek 2021 első félévében.

A testületet még 2015-ben hozták létre egy európai uniós direktívának megfelelően, szerepe, hogy a bankok, illetve a nem banki pénzügyi intézmények (instituție financiară nebancară – IFN) és ügyfeleik közötti vitás kérdésekben békés úton, azaz egyeztetések segítségével közvetítsen. A békéltetés rendszerint három hónapon belül lezajlik és ingyenes. Az országból bárhonnan kérhetnek az ügyfelek közvetítést, az ehhez szükséges formanyomtatványt a www.csalb.ro honlapról tölthetik le, vagy a 021/9414, normál díjas telefonszámon kérhetnek bővebb tájékoztatást. Fontos tudni, hogy egy kérvényen csak egy pénzintézettel kérhető a békéltetés, tehát akinek több bankkal van gondja, annak több kérvényt kell kitöltetnie.

Június óta ismét tárgyalhatnak az ügyfelek az intézmény székhelyén is, tudatta a CSALB, s felhívta a figyelmet arra is, mire ügyeljenek a békéltetést kérők. A kérvényben tüntessenek fel minden fontos információt, külön figyeljenek arra, hogy például a személyi számukat vagy a telefonszámukat helyesen írják le. Ha a békéltető vagy a pénzintézet kiegészítéseket kér, azokat rövid időn belül küldjék el, ezzel segítik ügyük gyorsabb lezárását. A kérvényben a saját helyzetüket is mutassák be, tudassák például, ha egészségi vagy családi gondok merültek fel, ha valamilyen okból nőttek a kiadásaik vagy csökkentek a bevételeik.

A testületnél 19 jogász, illetve pénzügyi szakember dolgozik békéltetőként, s mint arról beszámoltak, 2021 első félévében 80 százalékkal, 116-ról 211‑re nőtt a sikeres békéltetések száma 2020 első félévéhez képest. Az idei első hat hónapban az esetek 95 százaléka úgy zárult le, hogy az ügyfelek és a bankok elfogadták a békéltető javaslatait, ez pénzben kifejezve több mint 800 ezer eurónyi kedvezményt jelent az ügyfeleknek.

Az első félévben 781 esetben bankokkal, 448 esetben pedig nem banki pénzügyi intézményekkel kértek békéltetést az ügyfelek, utóbbi az összes (1229) eset 36 százaléka, ez több a tavalyinál. A számok egyébként azt mutatják, hogy a bankok egyre inkább elfogadják a békéltetést: míg 2016-ban a kérések 80 százalékát utasították el, 2018-ban már csak 45 százalékát, 2020-ban 28 százalékát, az idei első félévben 18 százalékát. A banki szolgáltatásokat érintő kifogások összességében is csökkentek: a tavalyi első félévi 1000 panaszhoz képest idén június végéig 781 közbenjárási kérvény érkezett a békéltetőkhöz.

(Megjelent a Várad 2021/9. számában)

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu