Kulturális folyóirat és portál

2022. február 15 | Hírek

Nagyvárad is bekapcsolódott a felolvasómaratonba

Nemes Nagy Ágnes verseit olvasták ma a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtárban kisdiákok, a téka és a Szacsvay Imre Általános Iskola IV. C osztálya ugyanis bekapcsolódott a 14. Nemzetközi Felolvasómaratonba.

Mint azt Majoros Enikő és Racsav Melinda könyvtárosoktól megtudtuk a Hargita megyei Kájoni János Megyei Könyvtár volt a kezdeményező, a váradiak másodszor kapcsolódtak be, első alkalommal Kányádi Sándor versei hangzottak el Váradon. Idén már hat országból csatlakoztak a kezdeményezéshez. A maratonra regisztrálni kellett, de megkapták például annak a könyvjelzőnek a modelljét, melyet kinyomtattak, és minden felolvasó megkapott ajándékba, tudtuk meg a könyvtárosokról, akik az idei maraton mottóját is elárulták: „tanulni kell magyarul és világul (…) tanulni kell, szeretni kell.”

A Csengeri Bicsak Aranka és Fóris Éva vezetésével érkező kisdiákokat az előtérben egy alkalmi kiállítás fogadta, ahol kézbe is vehették a száz éve született költőnő köteteit, majd bevezetésként Majoros Enikő beszélt Nemes Nagy Ágnes életéről, hitvallásáról. A felolvasások sorát is ő nyitotta meg a költőnő Tavaszi felhők című versével, kolléganője a Szetyepotya Péter című művet választotta, majd a gyermekek következtek. Ha valakinek ismerős a Tavaszi felhők, az nem véletlen, ez a megzenésített Nemes Nagy Ágnes vers hallható ugyanis a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmben, ennek egyik feldolgozását ma diákok és könyvtárosok együtt meg is hallgatták.

IMG_9181 Nemes Nagy Agnes_Felovasomaraton_210x60_konyvjelzo

Copyright © 2024 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu