Kulturális folyóirat és portál

sz 026

2021. május 22 | Tóth Hajnal | Kultúra

Művészi performansz, Anatevka-dal és összefogás a váradi kultúráért

Volt az együttlét és az összefogás öröme, és volt meghatódottság, volt sokaság és jó értelemben vett váradiság, és volt lelket megérintő zene és dal, Anatevka, sok mondandóval azon a művészi villámcsődületen, amelyet a Szent László téren tartottak meg május 21-én, pénteken este. A kétnyelvű zenés performanszot a Regina Maria Színház, a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia művészei szervezték a kulturális intézmények összevonása és működésük ellehetetlenítése ellen. Békés, szép tiltakozás.

Valóban sokan, több százan érkeztek a flashmobra. Mindazok, akik úgy érezték, szolidarizálniuk kell, és támogatni akarják a kulturális intézeteket, akiknek szemernyit is fontos a váradi kulturális élet és a színházak, valamint filharmónia sorsának alakulása. Mert fontos, hogy megmaradjon a teátrumoknak és a filharmóniának az önállósága, és fontos, hogy a kulturális intézetek művészeit, munkatársait ne fenyegesse létbizonytalanság a megyei tanács tervezett „átszervezése” miatt. Mert kultúra nélkül a világ szürke és kietlen. Mert kultúra nélkül ugyan lehet élni, de minek.

A performansz előtt a Győri Balettnek volt csodálatos előadása a Szigligeti Színházban. A vendégjáték végén Dimény Levente, a Szigligeti Társulat színművésze szólt a kulturális intézetek fölött gyülekező sötét fellegekről, és felhívta a figyelmet a félóra múlva kezdődő kulturális villámcsődületre. Aki úgy döntött, részt vesz az eseményen, bőven volt ideje átsétálni a Bémer téri teátrumból a Szent László térre.

Gyülekeztünk is szépen. Jöttek mindenfelől, mindenhonnan. Nézők és művészek. A filharmónia zenészei, a Szigligeti és Iosif Vulcan színtársulatok színészei mellett ott voltak a téren a Lilliput és Arcadia bábtársulatok bábszínészei, a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai. Lehetett látni páncélruhás lovagot, kedves, mókás arcú bábokat a jelenlévő gyerkőcök nagy örömére.

A Hegedűs a háztetőn musical híres, szívhez szóló dala, az Anatevka hangzott el. Találó volt nagyon jelen helyzetre a dalszöveg, hiszen a jelenet ekként kezdődik: „Egy hosszú élet, aztán jön egy papír és takarodhatsz…” És a folytatásban: „Mit hagyunk itt? Nem sok jót. Csupán Anatevkát.”

A színészek, zenészek, bábszínészek és táncosok produkciója után a Regina Maria Színház részéről Ioana Dragoș Gajdó, a Szigligeti Színház részéről pedig Sebestyén Hunor színművészek olvasták fel a művészek által megfogalmazott ötpontos kiáltványt (lásd a tudósítás végén).

Ezután a társulatok művészei szórólapokat osztogattak a nézőknek, a szórólapokon a kiáltvány román és magyar nyelvű szövegével. Volt olyan alkotó, aki a kalapjába tette, s onnan szedte elő és osztogatta a szórólapokat, volt, aki bábbal, volt, aki sárga rózsával a kezében sétált a közönség között. Voltak olyan lelkes támogatók, akik Susţin artiştii orădeni feliratú pólóval és transzparenssel jelentek meg, evvel is kifejezve tiltakozásukat és a művészek, kulturális intézekben tevékenykedők iránti együttérzésüket.

Lassan elcsöndesült a Szent László tér. A baráti csoportok még egy darabig ácsorogtak, beszélgettek, majd mindenki szétszéledt, talán épp kétségekkel, szomorúságokkal és reményekkel a lelkében. „Anatevka, Anatevka, megszokott, megkopott Anatevka. / Még egyszer visszanézünk rád.”

Szolidaritás más városokban is

A nagyváradi villámcsődülettel párhuzamosan több romániai és magyarországi intézmény is kifejezte szolidaritását, többek között a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház mindkét társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Figura Stúdió Színház, a Csíki Játékszín, a petrozsényi, krajovai, karácsonkői, nagybányai, konstancai, illetve sepsiszentgyörgyi román színházak, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Duna Művészegyüttes és a GG Tánc Eger is.

Az ötpontos kiáltvány szövege:

  1. INTEGRITÁS

Nem akarjuk a szerződések egyoldalú megváltoztatását, módosítását. Ez az eljárás megfosztja a munkavállalót kiérdemelt jogaitól, a biztonságérzettől, a jövőképtől, és veszélyezteti a társulatok integritását.

  1. ÖNRENDELKEZÉS

Nem akarjuk a kulturális intézmények összevonását. Továbbra is önállóan szeretnénk gazdálkodni a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal, saját művészi hitvallásunk szellemében. Meggyőződésünk, hogy az önálló intézményi működés a minőség és a sokszínűség garanciája.

  1. ÁLLANDÓ TÁRSULAT

Nem akarjuk a befogadó- és/vagy projektalapú színházat, mert ez az állandó társulatok megszűnését vonná maga után és kiszolgáltatná a művészetet a szórakoztatóipari szempontoknak.

  1. MÉLTÓSÁG

Kérjük a kultúra és a kulturális dolgozók méltóságának tiszteletben tartását, és visszautasítunk minden olyan döntést, ami akár a politikai hatalomnak, akár a szakszerűtlenségnek kiszolgáltatja a művészi alkotást.

  1. KÖZÖNSÉG

Hisszük, hogy Bihar megye román és magyar lakosságának alanyi joga van saját kulturális intézményeihez. Meggyőződésünk, hogy az összevonás káros hatással lenne a kulturális szokásokra, szegényebbé tenné a közönséget és csökkentené a régió vonzerejét.

Fotó: Fried Noémi Lujza és Szigligeti Színház

 

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu