Kulturális folyóirat és portál

ujvarossi

2020. január 23 | Várad | Művészet

Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat kapott Ujvárossy László

A magyar kultúra napján nyolcadik alkalommal díjazta az RMDSZ a kortárs erdélyi magyar kultúra jeles alkotóit. Idén elismerésben részesült Tompa Gábor színházrendező, Lövétei Lázár László költő, illetve Ujvárossy László grafikus, a Várad kulturális folyóirat művészet rovatának alapító szerkesztője, a lap tervezője, a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti szakának alapítója.

 

Az alábbiakban Kolozsi Tibor szobrász méltatását olvashatják, amely a kolozsvári díjátadón hangzott el február 22-én a sétatéri Kaszinóban.

Ujvárossy László Mukácsy-díjas vizuális művész, főállásban a nagyváradi PKE Grafika szak egyetemi professzora.

Született 1955.január 21-én Ditróban. Középiskolai tanulmányait a marosvásárhelyi Művészeti iskolában végezte, kedvenc tanára Nagy Pál festő és művészeti író volt. Az egyetemet 1980-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem Grafika szakán fejezte be, majd Nagyváradra kap kihelyezést, ahol nyolc évig az ottani Kisegítő iskola rajztanára lesz.

‘89 után a Kelet-Nyugat irodalmi és művészeti hetilap grafikai szerkesztője, két évre rá a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak kérésére 1992-től 2011-ig a grafika szak adjunktusi később docensi kinevezésének örvend. Közben a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészet szakán DLA fokozatot szerez.

2002-ben a volt kolozsvári tanárai és barátai segítségével Nagyváradon beindítja az Erdélyben egyedülálló magyar tannyelvű képzőművészeti tanszéket, a tervezőgrafika szakot melynek később az akkreditációját is véghezviszi. Ugyanabban az évben a Várad folyóiratának, művészeti rovatát szerkeszti. Kutatási területe a vizuális kommunikáció, ebben a témakörben számtalan publikációja, és hét könyve jelent meg.

A képmánia hobbijának engedve, fiatalkori bezártságát kárpótolva, nyaranta kulturális turizmust folytat Európa legnagyobb múzeumaiba. A Velencei képzőművészeti Biennáléról és a Párizsi kortársművészeti seregszemléről rendszeresen beszámol a Várad művészeti lapban. 1980 óta szerepel romániai, 1990-után magyarországi és nemzetközi grafikai biennálékon, valamint egyéb szakmai kiállításokon. Az elmúlt években tíz egyéni tárlata volt.

2005-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a MAMŰ, Művészeti Társaság (1994) és Magyar Grafikusok Társaságának (1993) tiszteletbeli tagja, 1990-től a Romániai Képzőművészeti Szövetség UAP rendes tagja és 1984–ben alapító tagja a nagyváradi 35-ös Műhely progresszív csoportjának.

Élete során több mint tíz díjat vehetett át: 2017-ben Ezüstfenyő-díjat (RMDSZ, Marosvásárhely), 2014-ben az In Memoriam Jakobovits Miklós díjat (Nagyvárad), 2014-ben Pro Universitate Partium díjat (Nagyvárad), 2014-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, 2010-ben Megyei Tanács művészetért felajánlott Kiválósági-díját (Nagyvárad), 2009-ben a Kezdet, 1989 december 23-án RMDSZ alapító díjat (Nagyvárad), 2006-ban Szolnay Sándor-díjat (Kolozsvár), 2002-ben Munkácsy Mihály-díjat (Budapest), 2000-ben a Romániai Képzőművészeti Szövetség (UAP) Ambientális–installáció művészet kategória díját (Bukarest), 1994-ben a Magyar Grafikusok Társaságának díját az Országos Színes Nyomat Grafikai Kiállításon (Szekszárd), 1990-ben a nagyváradi 35-ös Műhely közös díját (Képzőművészeti Szövetség, Bukarest), 1982-ben a romániai Képzőművészeti Szövetség Grafika-szakos ösztöndíját (Bukarest).

Közgyűjteményekben a kanadai University of Alberta Edmonton gyűjteményében, a Bukaresti Artexpo kortársművészeti múzeumában, az aradi Művészeti Múzeumban, a besztercebányai Művészeti Múzeumban, éstovábbá magyarországi, németországi, romániai műgyűjtők tulajdonában vannak alkotásai.

Gratulálunk!

Copyright © 2022 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu